Häädemeeste valla vapp

Allikas: Vikipeedia
Häädemeeste valla vapp

Häädemeeste valla vapp on Eesti haldusüksuse Häädemeeste valla vapp.

Vapp on kinnitatud 1. detsembril 1997.

Vapi kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Häädemeeste valla vapiks on kuldne kilp sinise müürihambulise päisega. Kuldsel väljal on sinine kahemastiline kahvelpurjestusega kaljas ning sinise välja keskel kaheksaharuline hõbedane täht.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Kuld tähistab väärikust, õnne ja heaolu, sinine – merd, tõde ja lootust ning hõbe on valguse ja puhtuse tähis. Vapivärvid viitavad ka Eestile ja Pärnumaale. Häädemeeste valla ajaloos on suurt tähtsust omanud purjelaevaehitusele ning sellele viitab ka kaljas. Müürihambuline päis sümboliseerib riigipiiri, hõbetäht sihiteadlikust ja eesmärgikindlust.

Vapi kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

Valla vapi kujutist võib kasutada värvilise ja must-valgena. Värvilisel kujutisel peavad värvid vastama täpselt Häädemeeste valla põhimääruses esitatud näidisele ja kirjeldusele.

  1. Valla vapi kujutist kasutatakse:
    1. Häädemeeste valla vapipitsatil.
    2. Häädemeeste vallavolikogu ja vallavalitsuse dokumentidele ning ametlike kirjade blankettidele. Neil olev vapi kujutis võib olla nii värviline kui must-valge.
    3. Ruumides, kus toimuvad vallavolikogu ja vallavalitsuse istungid.
    4. Vallavolikogu ja -valitsuse liikme rinnamärgil, ametlikul nimekaardil ja suveniirmärgil.
    5. Vallavolikogu ja -valitsuse poolt väljaantavatel trükistel, ametlikel suveniiridel ning ametlikel ja reklaamkuulutustel.
    6. Valla piire tähistavatel märgistustahvlitel ja viitadel.
    7. Häädemeeste valla vapimärgil.
  2. Häädemeeste valla vappi võidakse kasutada:
    1. Vallavolikogu ja vallavalitsuse poolt korraldatavatel üritustel, tseremooniatel ja ametlikel vastuvõttudel.
    2. Valla koondvõistkondadesse kuuluvate sportlaste esindus- ja võistlusriietusel rahvusvahelistel, vabariiklikel ja maakondlikel võistlustel.
    3. Valla kultuuri-, spordi- ja muude delegatsioonide ees ava- ja lõputseremooniatel rahvusvahelistel, vabariiklikel ja maakondlikel üritustel.
  3. Asutused, ettevõtted, seltsid, ühingud ja üksikisikud saavad loa valla vapi kasutamiseks vastava kirjaliku taotluse alusel vallavalitsuselt, kes otsustab loa andmise ning selle eest tasumise.
  4. Valla vapi kasutamisel reklaamiks või muuks äritegevuseks määrab vallavalitsus taotluse esitajale maksu, mis tasutakse valla eelarvesse.

Vapi ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1996. aasta kevadel korraldas Häädemeeste vallavalitsus valla sümboolika konkursi, mille võitis Ene Urbla esitatud kavand. Kuna Riigikantselei sümboolika osakond võttis valdade vappide kujundusi väga rangelt ja nõudis, et vapid vastaksid igati kõigile heraldika (vapiteadus) nõuetele, jäi vapp esialgu kinnitamata. Abi paluti Priit Herodeselt ning lõplik kujundus ongi tema looming. Kuigi vapi ja lipu kujundused valmisid juba 1996. aasta lõpuks, kinnitati need alles 1. detsembril 1997.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]