Häädemeeste valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Häädemeeste valla lipp

Häädemeeste valla lipp on Eesti haldusüksuse Häädemeeste valla lipp.

Lipp oli enne 2017. aasta haldusreformi Tahkuranna valla lipp.

Valla endine lipp (1997–2017)[muuda | muuda lähteteksti]

Häädemeeste valla endine lipp (1997–2017)

Lipp kinnitati 1. detsembril 1997.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Häädemeeste valla lipp on ruudukujuline vapilipp. Lipu kollasel kangal on sinise müürihambuline päis. Kollasel väljal on sinine kahemastiline kahvelpurjestusega kaljas ning sinise välja keskel kaheksaharuline hõbetäht. Kandelipu normaalsuurus on 105 x 105 cm.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Kuld (kollane) tähistab väärikust, õnne ja heaolu. Sinine märgib merd, tõde ja lootust. Hõbe (valge) on valguse ja puhtuse tähis. Lipuvärvid viitavad ka Eestile ja Pärnumaale. Kaljas osutab Häädemeeste valla ajaloos suurt tähtsust omanud purjelaevaehitusele. Müürihambuline päis sümboliseerib riigipiiri, hõbetäht sihiteadlikust ja eesmärgikindlust.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

Häädemeeste valla lipp heisatakse:

  1. vallavolikogu ja vallavalitsuse poolt korraldatavatel üritustel, tseremooniatel ja ametlikel vastuvõttudel. Võidakse kasutada ka laualipuna või vimplina.
  2. valla allasutuste, ühingute ja seltside poolt korraldatavatel ülevallalistel üritustel.
  3. eraisikute poolt riiklike pühade, lipupäevade ja suuremate perekondlike sündmuste (pulmad, juubelid jt) puhul.
  4. vajadusel ka leinalipuna.
  5. Häädemeeste valla lippu võidakse kasutada valla kultuuri-, spordi- ja delegatsioonide ees ava- ja lõputseremooniatel rahvusvahelistel, vabariiklikel ja maakondlikel üritustel.
  6. Häädemeeste valla lipu kujutist võidakse kasutada vallavolikogu ja vallavalitsuse ametlikel trükistel ning suveniiridel.
  7. Kui valla lipp on vähendatud mõõdus (laualipuna või vimplina), peavad selle kujutis, värvilahendus ning mõõdusuhted vastama täpselt valla põhimääruses kirjeldatule.
  8. valla lipp heisatakse hoonete peasissekäigu juures või muus sobivas kohas kas vardaga vastavasse hoidjasse või lipumasti.
  9. Valla lipp heisatakse suvel kell 8.00, talvel kell 9.00 ning langetatakse päikeseloojangul, kuid mitte hiljem kui 22.00. Vallamaja juures võib lipp olla heisatud ööpäevaringselt. Pimedal ajal tuleb tagada lipu piisav valgustus.
  10. Valla allasutused, seltsid, ühingud ja üksikisikud esitavad valla lipu kujutise kasutamisloa saamiseks kirjaliku taotluse vallavalitsusele, kes otsustab loa andmise ja selle eest tasumise igal konkreetsel juhul.
  11. Valla lipu kujutise kasutamisel reklaami või muu äritegevusega seoses määrab kasutamisloa andja maksu, mis tasutakse valla eelarvesse.
  12. Valla lipu heiskamisel koos Eesti riigilipu, maakondade ning välisriikide lippudega juhindutakse valitsuse 11. juuni 1993. a määrusest nr 174 «Riigilipu kasutamise kord» .

Häädemeeste valla lipu kasutamist kontrollivad vallavolikogu ja vallavalitsuse liikmed ning õiguskaitseorganid.

Lipu ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1996. aasta kevadel korraldas Häädemeeste vallavalitsus valla sümboolika konkursi, mille võitis Ene Urbla esitatud kavand. Kuna Riigikantselei sümboolika osakond võttis valdade lippude ja vappide kujundusi väga rangelt ja nõudis, et need vastaksid igati kõigile heraldika nõuetele, jäi sümbolid esialgu kinnitamata. Abi paluti Priit Herodeselt ning lõplik kujundus ongi tema looming. Kuigi vapi ja lipu kujundused valmisid juba 1996. aasta lõpuks, kinnitati need alles 1. detsembril 1997. Eesti Vabariigi 80. aastapäeva tähistamise ajal 1998. aasta 21. veebruaril õnnistasid tolleaegne EELK Pärnumaa praost Andres Põder ja preester Ardalion Keskküla Häädemeeste valla lipu ühisel jumalateenistusel. Lipu kallihinnaline originaal asub alaliselt vallavanema kabinetis.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]