Glockneri rühm

Allikas: Vikipeedia
Glockneri rühm vaadatuna põhjast
Glockneri rühm (Austria)
Glockneri rühm
Asukoht Austrias
Pasterze koos Großglockneri (keskel) ja Johannisbergiga (taga paremal keskel)
Großglockner on kõrgeim mägi Glockneri rühmas

Glockneri rühm (saksa: Glocknergruppe) on Austria Kesk-Alpide alamrühm Ida-Alpides ja asub Alpide peaaheliku Kõrg-Tauerni keskosas.

Glockneri rühm asub Austrias Salzburgi, Tirooli ja Kärnteni liidumaadel. Kolm liidumaad kohtuvad kolmikpunktis Eiskögele tipus (3436 m).

Glockneri rühma ja ka Austria kõrgeim tipp on Großglockner (3798 m), mis annab mäerühmale oma nime. Märkimisväärsed osad Glockneri rühmast kuuluvad Kõrg-Tauerni rahvuspargi tuumikvööndisse. Glockneri rühmas asub ka Austria suurim liustik Pasterze.

Piirid[muuda | muuda lähteteksti]

Glockneri rühma piirid on defineeritud järgmiselt: Salzachi jõgi Uttendorfist Taxenbachini; Rauriser Tal Wörthini; Seidlwinkltal; Hochtori kuru (Grossglockneri kõrgalpi maantee); Tauernbach; Möll suubumiseni Moosbachi; Moosbach; Peischlachtörl; Peischlachbach; Kals am Großglockner; Kalser Bach; Dorfertal; Dorfersee; Kalser Tauern; Weißsee; Weißenbach; Grünsee; Enzingerboden; Stubachtal; Uttendorf.

Koos Ankogeli rühma, Goldbergi rühma, Schoberi rühma, Kreuzecki rühma, Granatspitze rühma, Venedigeri rühma, Villgrateni mägede ja Rieserferneri rühmaga moodustab Glockneri rühm Kõrg-Tauerni mäestiku.

Naabermäestikud[muuda | muuda lähteteksti]

Glockneri rühm külgneb järgmiste Alpide mäestikega:

Tipud[muuda | muuda lähteteksti]

Nimedega kolmetuhandelised Glockneri rühmas:

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Piirkond on turismi jaoks hästi arenenud: Grossglockneri kõrgalpi maantee (ja selle haru Franz Josefs Höhele), maantee Uttendorfist Enzingerbodenisse, bussiühendus veehoidlatega Kapruni juures ja tasuline maantee Kals am Großglocknerist Lucknerhausi võimaldavad autodel ja ühistranspordil hästi mägedesse sõita. Arvukad mägihütid pakuvad majutust jalutajatele ja ronijatele:

Elektritootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Austria ja Austria Liiduraudteede elektritööstus kasutab Glockneri rühma vett elektri tootmiseks järgmistes kohtades: Kaprun, Franz Josefs Höhe (Margaritze veehoidla) ja Enzingerboden (Weißsee, Tauernmoossee).