Venedigeri mäerühm

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Venedigeri rühm)
Vaade Kitzbüheli Alpidest

Venedigeri mäerühm (saksa: Venedigergruppe) on mäestik Kesk-Ida-Alpides. Koos Granatspitze rühma, Glockneri rühma, Goldbergi rühma ja Ankogeli rühmaga moodustab see Kõrg-Tauerni peamäestiku. Kõrgeim tipp on Großvenediger (3657 m), mis annab mäerühmale nime. Märkimisväärsed Venedigeri mäerühma osad kuuluvad Kõrg-Tauerni rahvuspargi tuumikvööndisse.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Großvenedigeri tipp (kõrgeim punkt, taga vasakul), vaade Prägrateni lähedasest Johannise hütist lõunasse

Venedigeri mäerühm asub Austrias Salzburgi ja Tirooli liidumaadel ning ka Itaalias Lõuna-Tirooli autonoomses provintsis. Suurem osa mäestikust asub Ida-Tiroolis.

Venedigeri rühm hõlmab Kõrg-Tauerni mäestiku peaaheliku lääneosa. Felber Tauerni kurutee kulgeb üle Alpide peaaheliku Salzburgi ja Ida-Tirooli vahel mäestiku idaküljel. Venedigeri rühm on kõige liustikulisem mäestik Kõrg-Tauernis. Rühma peatipu Großvenedigeri kuulsus varjutab pigem teisi piirkondi ja mägesid, kuigi rühmas on suurel arvul tippe, mägiradu ja alpihütte.

Nime päritolu ei ole selge. Legendi järgi, kui kohalikud karjased nägid esimest korda Venedigeri liustiku hiiglaslikku massi, arvasid nad, et vaatasid linna ("Veneetsia") helkivat merepinda. Sellest hoolimata võib see nimi pärineda keskaegsetest walhazi (veneetsia) maavarade avastajatest, kes otsisid piirkonnast koobalti ja mangaani maake.

Naabermäestikud[muuda | muuda lähteteksti]

Venedigeri mäerühm külgneb järgmiste Alpide mäestikega:

Piirid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaade Gschlößi orust Matrei lähedal läände

Põhjas moodustab Salzachi jõe Oberpinzgau org piiri Krimmlist allavoolu Mittersilli linnani. Idas kulgeb piir Mittersillist piki Felberbach oja lõunasse, ületab Felber Tauerni kuru ja jätkub piki Tauernbachi Matrei in Osttirolini. Sealt kulgeb see lõunasse piki Iseli jõge Hubeni külani (Matrei valla osa). Lõunas määratleb Defereggental piiri Hubenist piki Schwarzachi, suundudes ülesvoolu kuni Jagdhaus alpini ja Klammljochi kuruni. Klammljochilt kulgeb see allamäge piki Klammlbachi ja läbi Lõuna-Tirooli Reini oru Sand in Taufersini. Läänes kulgeb piir piki Tauferer Ahrntali orgu Sand in Taufersist üles Birnlücke kuruni ja piki Krimmler Achet Krimmlini Salzachi orus.

Birnlücke ühendab Venedigeri mäerühma ja Zillertali Alpid. Klammljoch ühendab selle Rieserferneri rühmaga. Felber Tauern ühendab Venedigeri rühma Granatspitze rühmaga.

Kui selgelt määratletud külgmised harud hargnevad regulaarselt Venedigeri mäerühma peaahelikust põhja poole, siis lõuna poole kipub mägi laienema suuremal alal, moodustades oma alamrühmad: Durrecki rühm, Panargenkamm ja Lasörlingi rühm. Virgeni org, mis asub tugevalt jäätunud peaaheliku ja Matreist läänes asuva Lasörlingi rühma vahel, on ainus püsivalt asustatud org Venedigeri rühmas.

Mäetipud[muuda | muuda lähteteksti]

Kõik nimedega kolmetuhandesed mäetipud Venedigeri mäerühmas:

Panargenkamm:

Lasörlingi rühm:

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Venedigeri mäerühma on turismi jaoks hästi arendatud. Lisaks arvukatele majandatavatele Alpi karjamaadele ja restoranidele on seal ka suurel arvul Alpiklubi hütte:

Venedigeri rühma keskosa vaadatuna Kreuzspitzelt lõunasse
Suurenda
Venedigeri rühma keskosa vaadatuna Kreuzspitzelt lõunasse