Mabel

Allikas: Vikipeedia
Mabel
Sünninimi Mabel Alabama-Pearl McVey
Sündinud 20. veebruar 1996
Málaga, Hispaania
Stiilid R&B, popmuusika
Elukutse laulja, laulukirjutaja
Plaadifirma Polydor
Veebileht www.mabelofficial.com

Mabel Alabama-Pearl McVey (sündinud 20. veebruaril 1996) on Suurbritannia laulja ja laulukirjutaja.

2017. aastal ilmus tema esimene läbilöögisingel „Finders Keepers“, mis jõudis UK Singles Chart edetabelis kaheksandale kohale.

Tema debüütstuudioalbum „High Expectations“ ilmus 2. augustil 2019, see jõudis Suurnritannia albumite edetabelis kolmandale kohale. Sellelt albumilt pärinevad ka tema hittsinglid „Don't Call Me Up“ ja „Mad Love“. Mabel on pälvinud arvukalt auhindu ja tunnustusavaldusi, sealhulgas Premios 40 Principalese parim rahvusvaheline artist (2019) ja Briti muusikaauhind briti naissoost sooloartistile (2020).

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Mabel Alabama-Pearl McVey sündis 20. veebruaril 1996 Hispaanias Málagas. Ta on Rootsi laulja Neneh Cherry ja Suurbritannia plaadiprodutsendi Cameron McVey tütar. Tema kasuvanaisa on Ameerika Ühendriikide džässtrompetist Don Cherry ja poolvend on Mattafixi endine laulja Marlon Roudette. Mabel Alabama-Pearl McVeyl on Suurbritannia, Rootsi ja Hispaania kodakondsus.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Mabeli karjäär algas 2015. aastal debüütsingliga "Know Me Better".

2017. aasta 26. mail andis ta koos briti räppari Kojo Fundsiga välja singli "Finders Keepers", mis pääses Suurbritannia singlite edetabeli (UK Singles Chart) esikümnesse. Singliga samal päeval ilmus ka tema esimene debüüt EP "Bedroom". 13. oktoobril ilmus mixtape "Ivy to Roses".

Mabel oli Harry Stylesi Euroopa turnee soojendusartist. Pärast Stylesi algas Mabeli enda Euroopa ja Suurbritannia turnee.

2018. aastal ilmus singel "Ring Ring" koostöös Ameerika räppari Rich the Kidi ja briti DJ Jax Jonesiga. Seejärel andis Mabel uuesti välja oma mixtape'i "Ivy to Roses" koos uue kaanekujundusega ja lauludega, mis olid avaldatud pärast esimest väljalaset. Hiljem samal aastal kirjutas ta tüdrukuteansamblile Four of Diamonds loo "Blind".

2019. aasta 18. jaanuaril ilmus Mabeli ülemaailmne hittsingel "Don't Call Me Up", mis jõudis Suurbritannia singliedetabelis 3. kohale ja UK R&B Chart edetabelis esikohale. Sama aasta 20. veebruaril toimunud Briti muusikaauhindade galal oli Mabel nominent kategoorias "British Breakthrough Act", kuid ei võitnud seda auhinda.

7. juunil andis ta välja laulu "Mad Love", mis on tema debüütstuudioalbumi "High Expectations" teine singel. Esialgu jõudis singel see laul Briti muusikaedetabelites 18. kohale, kuid hiljem tõusis 8. kohale. Albumi promomiseks algas High Expectations Tour turnee, mille käigus esines ta Põhja-Ameerikas, Euroopas ja Suurbritannias.

20. septembril ilmus Hollandi DJ Tiësto ja Mabeli koostöösingel "God Is a Dancer".

2020. aastal kaverdas Mabel koos Sigridi, Dua Lipa, Rita Ora ja paljude teistega BBC Radio 1 otseetris Foo Fightersi laulu "Times Like These". See korraldati BBC Radio 1 projekti "Stay at Home" raames seoses koroonapandeemiaga.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Mabeli diskograafia

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]