Sageduskarakteristik: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Butterworth response.png|pisi|püsti=1.5|[[Sagedusfilter |Madalpääsfiltri]] sageduskarakteristiku näide]]
'''Sageduskarakteristik''' on [[Lineaarne|lineaarsete]] [[objekt]]ide ja [[süsteem]]ide (näiteks [[elektriahel]]ate) [[Dünaamilised omadused|dünaamiliste omaduste]] iseloomustamiseks kasutatav [[karakteristik]], mis iseloomustab [[ülekandetegur]]i sõltuvust objekti või süsteemi läbiva [[signaali sagedus]]est.


'''Sageduskarakteristik''' on [[Lineaarne ahel|lineaarsete]] [[objekt]]ide ja [[süsteem]]ide (näiteks [[elektriahel]]ate) dünaamiliste omaduste iseloomustamiseks kasutatav [[karakteristik]], mis näitab [[Ülekandefunktsioon |ülekandeteguri]] sõltuvust objekti või süsteemi läbiva [[signaali sagedus]]est ''f'' või [[ringsagedus]]est ''ω''.
Sageduskarakteristik vastab [[ülekandefunktsioon]]i F(s) lõikele mööda sagedustelge (s=jω).


Elektriahela sageduskarakteristik väljendab väljundsignaali sõltuvust sagedusest. [[Lineaarne ahel |Lineaarses süsteemis]] on väljundsignaalil sama sagedus mis sisendsignaalil, väljundsignaali [[amplituudiväärtus |amplituud]] aga sõltub sagedusest. Amplituudi-sageduse karakteristiku kõrval kirjeldab elektriahelat ka [[faas]]i-sageduse karakterisristik.
Sageduskarakteristikuid esitatakse peamiselt logaritmilsel kujul – [[Logaritmiline sageduskarakteristik|logaritmilise sageduskarakteristik]]una, mille puhul on kasutatavad [[asümptoot]]ilised sageduskarakteristikute lähendused.


Sageduskarakteristikuid esitatakse enamasti [[Logaritmiline sageduskarakteristik|logaritmilises skaalas]] Ülekandetegur (vertikaalteljel) on siis harilikult [[detsibell]]ides.
Väga ulatuslikku kasutamist leiavad sageduskarakteristikud [[audioelektroonika]]s ([[helitehnika]]s), [[raadiotehnika]]s ja [[automaatika]]s ([[süsteemitehnika]]s), kuid eri kujudes veel mitmel ala, nagu [[audioloogia]]s, [[sonograafia]]s ja mujal.

Väga ulatuslikku kasutamist leiavad sageduskarakteristikud [[audioelektroonika]]s ([[helitehnika]]s), [[raadiotehnika]]s ja [[automaatika]]s ([[süsteemitehnika]]s), kuid eri kujudes veel mitmel alal, nagu [[audioloogia]]s, [[sonograafia]]s ja mujal.


[[Kategooria:Matemaatika]]
[[Kategooria:Matemaatika]]

Redaktsioon: 14. detsember 2021, kell 10:54

Madalpääsfiltri sageduskarakteristiku näide

Sageduskarakteristik on lineaarsete objektide ja süsteemide (näiteks elektriahelate) dünaamiliste omaduste iseloomustamiseks kasutatav karakteristik, mis näitab ülekandeteguri sõltuvust objekti või süsteemi läbiva signaali sagedusest f või ringsagedusest ω.

Elektriahela sageduskarakteristik väljendab väljundsignaali sõltuvust sagedusest. Lineaarses süsteemis on väljundsignaalil sama sagedus mis sisendsignaalil, väljundsignaali amplituud aga sõltub sagedusest. Amplituudi-sageduse karakteristiku kõrval kirjeldab elektriahelat ka faasi-sageduse karakterisristik.

Sageduskarakteristikuid esitatakse enamasti logaritmilises skaalas Ülekandetegur (vertikaalteljel) on siis harilikult detsibellides.

Väga ulatuslikku kasutamist leiavad sageduskarakteristikud audioelektroonikas (helitehnikas), raadiotehnikas ja automaatikas (süsteemitehnikas), kuid eri kujudes veel mitmel alal, nagu audioloogias, sonograafias ja mujal.