Rahvusvaheline korporatsioon: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
vt ka rub
P lisasin viited kahele viimasele lõigule
3. rida: 3. rida:
Tänapäeval on 20–25% maailma kogutoodangust [[turumajandus]]tes rahvusvaheliste korporatsioonide käes<ref name="SEI"/>.
Tänapäeval on 20–25% maailma kogutoodangust [[turumajandus]]tes rahvusvaheliste korporatsioonide käes<ref name="SEI"/>.


Rahvusvahelised korporatsioonid viivad sageli oma tootmistegevuse teisele maale (tänapäeval enamasti [[arengumaad]]esse), mis võimaldab vältida [[imporditoll]]ide maksmist, kasutada sealset odavat [[tööjõud]]u, [[loodusvara]]sid, energiat ning leebemaid [[keskkonnakaitse|keskkonna]]- ja [[töökaitse]]tingimusi. Need faktorid on ka olulised põhjused, miks korporatsioonid rahvusvaheliseks on muutunud.
Rahvusvahelised korporatsioonid viivad sageli oma tootmistegevuse teisele maale (tänapäeval enamasti [[arengumaad]]esse), mis võimaldab vältida [[imporditoll]]ide maksmist, kasutada sealset odavat [[tööjõud]]u, [[loodusvara]]sid, energiat ning leebemaid [[keskkonnakaitse|keskkonna]]- ja [[töökaitse]]tingimusi. Need faktorid on ka olulised põhjused, miks korporatsioonid rahvusvaheliseks on muutunud<ref name="SEI"/>.


Rahvusvaheliste korporatsioonide mõjul toimunud ülemaailmne [[kapital]]i sissetung takistab sageli [[põliselanikkond|põliselanikkonna]] väljakujunenud ja traditsioonilist arenguvõimet ühtsel ja kohalikul tasandil. See välishäiring võib takistada vastava ala [[säästev areng|säästvat arengut]].
Rahvusvaheliste korporatsioonide mõjul toimunud ülemaailmne [[kapital]]i sissetung takistab sageli [[põliselanikkond|põliselanikkonna]] väljakujunenud ja traditsioonilist arenguvõimet ühtsel ja kohalikul tasandil. See välishäiring võib takistada vastava ala [[säästev areng|säästvat arengut]]<ref name="SEI"/>.


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 12. juuli 2011, kell 20:45

Rahvusvaheline korporatsioon ehk hargmaine korporatsioon on ettevõte, millel on võim koordineerida ja kontrollida tehinguid rohkem kui ühes riigis asuvates ettevõtetes, isegi kui see rahvusvaheline korporatsioon neid ettevõtteid ei oma[1].

Tänapäeval on 20–25% maailma kogutoodangust turumajandustes rahvusvaheliste korporatsioonide käes[1].

Rahvusvahelised korporatsioonid viivad sageli oma tootmistegevuse teisele maale (tänapäeval enamasti arengumaadesse), mis võimaldab vältida imporditollide maksmist, kasutada sealset odavat tööjõudu, loodusvarasid, energiat ning leebemaid keskkonna- ja töökaitsetingimusi. Need faktorid on ka olulised põhjused, miks korporatsioonid rahvusvaheliseks on muutunud[1].

Rahvusvaheliste korporatsioonide mõjul toimunud ülemaailmne kapitali sissetung takistab sageli põliselanikkonna väljakujunenud ja traditsioonilist arenguvõimet ühtsel ja kohalikul tasandil. See välishäiring võib takistada vastava ala säästvat arengut[1].

Vaata ka

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Säästva arengu sõnaseletusi. Säästva Eesti Instituut, SEI Tallinn. [1] (vaadatud 10.07.2011)

Kasutatud kirjandus