Patricia Ramsay

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Connaughti printsess Patricia)
Patricia Ramsay

Victoria Patricia Helena Elizabeth (17. märts 1886, Buckinghami palee, London12. jaanuar 1974, Windlesham, Surrey) oli Briti kuningliku perekonna liige, Connaughti hertsogi Arthuri tütar ja kuninganna Victoria lapselaps. Ta oli esimene Briti kuningakoja liige, kes formaalselt loobus tiitlitest "Suurbritannia ja Iirimaa printsess" ja "Tema Kuninglik Kõrgus".

Vanemad, õed-vennad ja ristimine[muuda | muuda lähteteksti]

Pereringis Patsyks kutsutud printsess oli prints Arthuri ja Preisi printsessi Luise Margarete tütar.

Tal oli vanem vend, prints Arthur, ja vanem õde, printsess Margaret.

Patricia ristiti 1. mail 1866 Bagshot Parkis. Tema ristivanemad olid kuninganna Victoria, printsess Helena, Tema Hiilgus Oldenburgi suurhertsoginna, Saksa prints Wilhelm, Ernst II ja Preisi prints Albrecht.

Victoria pandi talle nimeks isapoolse vanaema järgi, Patricia püha Patricku auks ja Helena ta isaõe, printsess Helena järgi.

Kanada[muuda | muuda lähteteksti]

Lapsepõlves reisis Patricia perega väga palju. Ta elas kaks aastat Indias, kuhu ta isa oli koos armeega saadetud. 1911. aastal määrati hertsog Kanada kindralkuberneriks ja Patricia läks koos vanematega Kanadasse, kus sai äärmiselt populaarseks.

Patricia nimetati 22. veebruaril 1918 Printsess Patricia Kanada Kergjalaväe aukoloneliks ja kandis seda aunimetust surmani. Patricia kujundas omanimelise rügemendi tunnusmärgi ja värvid. 1974. aastal võttis tema koha üle ta nõbu ja ristitütar Patricia.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

Patricia abielu oli väga aktuaalne teema. Teda pandi paari mitme printsiga, teiste hulgas näiteks Portugali ja Hispaania kroonprintsi ja Vene suurhertsogiga.

27. veebruaril 1919 abiellus Patricia hoopis mereväekomandöri Alexander Ramsayga. Laulatus toimus Westminster Abbeys. Pulmapäeval loobus Patricia vabatahtlikult kuninglikest tiitlitest ja temast sai leedi Patricia Ramsay.

Küpsed aastad[muuda | muuda lähteteksti]

Hoolimata kuninglikest tiitlitest loobumisest, jäi Patricia kuningliku perekonna liikmeks ja püsis troonipärilusjärjekorras. Ta võttis osa kõigist kuninglikest sündmustest, sh pulmadest, matustest ja ka George VI ja Elizabeth II kroonimisest.

Patricia oli andekas kunstnik, kes eelistas maalida akvarellidega. Paljud ta piltidest on inspireeritud rännakutest troopilistele maadele. Kuna ta oli õppinud kunstnik A. S. Hatricku käe all, kes oli tundnud Vincent van Goghi ja Paul Gauguini, kajastusid nende mõjutused ka Patricia töödes.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

Patricia suri Windleshamis Surreys enne oma 88. sünnipäeva ja poolteist aastat enne abikaasat. Mõlemad abikaasad on maetud Frogmore'i kuninglikule kalmistule.