Circulus vitiosus

Allikas: Vikipeedia

Circulus vitiosus [ts'irkulus vitsi'oosus] (ladina keeles sõna-sõnalt 'paha ring' või 'vigane ring', eesti keeles enamasti 'suletud ring' või 'nõiaring') on filosoofias ja loogikas eksimus mõtlemise reeglite vastu, mille puhul kasutatakse määratluses või tõestuses seda, mida alles hakatakse määratlema või tõestama.

Meditsiinis on circulus vitiosus kahe või enama üksteist põhjustava või võimendava haiguse koosesinemine[viide?]. Sarnastes tähendustes pruugitakse circulus vitiosuse mõistet ka majandusteaduses ja sotsioloogias.

Filosoofia ja loogika[muuda | muuda lähteteksti]

Eristatakse termineid circulus in definiendo (ladina 'ring määratlemisel') ja circulus in probando või circulus in demonstrando (ladina 'ring tõestamisel'), millest esimene puudutab määratlemisel tehtud viga ehk ringmääratlust, teine tõestamisel tehtud viga ehk ringtõestust.

Circulus in definiendo puhul tekib määratluses soovimatu ring ja määratlus ebaõnnestub, sest määratluses kasutatud aga meile tundmatu määratletava mõistmiseks tuleb meil vaadata selle määratletava määratlust, milles on taas kasutatud seda alles määratletavat, mille mõistmiseks tuleb vaadata sedasama määratlust ja nii lõpmatuseni.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]