Castello Baradello

Allikas: Vikipeedia
Vahitorn
Pildi paremas servas olev Castello Baradello Como linna kohal

Castello Baradello on Itaalia põhjaosas oleva Como linna kõrval asuval 430 meetri kõrgusel mäel paiknev kaitserajatis.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Loss võttis enda alla antiikse asula Comum Oppidum asukoha ehk Como algse asukoha, mille ajalugu ulatub tagasi 1. aastatuhandesse eKr. Tegemist oli ka ühe viimase Bütsantsi tugipunktiga piirkonnas - Como alistus langobardidele aastal 588. Loss taastati Lombardia Liiga sõdade ajal keiser Friedrich I Barbarossa abiga (kes elas seal 1158. aastal[1]). Aastal 1178 kinkis Friedrich I lossi ametlikult Como kodanikele.

Aastal 1278 suri kindlustuses Milano valitseja Napoleone della Torre, kes oli sinna peale Desio lahingut Milano peapiiskop Ottone Visconti poolt vangistatud.

Peale Como vallutamist aastal 1335 taastas Milano valitseja Azzone Visconti kindlustuse ja laiendas seda ning ehitas lisaks veel teisegi lossi (Castello della Torre Rotonda ehk "Ümara torni loss", mis on praeguseks hävinenud) ja tsitadelli.

Aastal 1527 lammutasid hispaanlased[1] lossi Saksa-Rooma riigi valitseja Karl V käsul, et vältida selle langemist Milano hertsogiriiki tunginud Prantsusmaa vägede kätte. Alles jäeti vaid torn.

Peale seda kui lossi varemed olid kuulunud munkadele ja seejärel eraisikutele, restaureeriti see aastal 1971.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Lossi kõige paremini säilinud element on nelinurkne torn, mille mõõtmed selle alumises otsas on 8,2 x 8,35 meetrit ja mis on 27,5 meetrit (teistel andmetel 35 meetrit[1]) kõrge. Kunagi olid tornil ka gvelfide tüüpi (ehk tavapärased nelinurksed) sakmed.

Torni müürid pärinevad küll Bütsantsi ajast (6.7. sajand), kuid hiljem on neid kõrgemaks ehitatud; müüridele lisati mainitud sakmed ja rajati ka täiendavad välised müürid.

6. sajandist pärinevad ka Püha Nikolause kabel ja väiksem nelinurkne torn (4,4 x 4,15 meetrit), mida kasutati kastellaani elukohana.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Baradello castle. Vaadatud 05.03.2015.
  • Belloni, L. M.. "Il Castello Baradello". 1980.