Bleu d'Auvergne

Allikas: Vikipeedia
Bleu d'Auvergne

Bleu d'Auvergne (eesti keeles kui Auvergne'i sinine) on päritolusort, mis tähistab Keskmassiivilt pärit Prantsuse hallitatud lehmapiimajuustu. Silindrikujulise juustu pasta on marmorja vormiga, mille hallituse värvus ulatub sinisest kuni sinakasmustani. Auvergne'i piirkonnast pärit sinihallitusjuustu parim tarbimisperiood kestab juunist kuni detsembrini. Selle nimetus on kaitstud alates 1975. aastast.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Bleu d'Auvergne on tugeva ja kirbe maitsega. Seda vähemal määral kui teised sinihallitusjuustud, see on vähem soolane, kreemjama ja võisema maitsega ning niiskema tekstuuriga. Mõnel juhul kasutatakse siniste soonte tekitamiseks nõrgemat hallitusvormi Penicillium glaucumit, mitte Penicillium roqueforti, mida kasutatakse Roquefortis ja teistes sinihallitusjuustudes.

Bleu d'Auvergne'i kasutatakse sageli salati ja pasta maitsestamiseks, samuti on see hea juust näksimiseks. On väidetud, et see sobib hästi magusamate veinidega, nagu Riesling ja Sauvignon Blanc või tugevate punaste veinidega, aga ka rikkaliku tumeda õllega, millel on nii juustu tasakaalustamiseks vajalik magusus kui ka maitse.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Bleu d'Auvergne'i töötas välja 1850. aastate keskel Prantsuse juustutootja Antoine Roussel. Ta märkas, et siniste hallitusseente esinemine tema kohupiimal andis meeldiva maitse. Ta viis läbi katseid, et teha kindlaks, kuidas sellise hallituse sooned võivad tekkida. Pärast mitmeid ebaõnnestunud katseid avastas ta, et rukkileival esinenud hallituse kasutamine tekitas sooni. Samuti avastas ta, et kohupiima nõelaga torkimine suurendab õhustust. Suurenenud hapnikusisaldus võimaldas sinihallitusel kohupiima õhutaskutes kasvada. Seejärel levisid tema avastus ja tehnikad üle kogu piirkonna.

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäeval valmistatakse bleu d'Auvergne'i mehaanilise nõelamise teel. Seejärel laagerdatakse seda enne turustamist ligikaudu neli nädalat jahedas niiskes keldris, mis on sinihallitusjuustu puhul suhteliselt lühike aeg.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]