Anne Paluver

Allikas: Vikipeedia
Anne Paluver 19. märtsil "Objektis nr 2011"

Anne Paluver (sündinud 4. novembril 1952) on eesti näitleja.

Paluver lõpetas 1970. aastal Tallinna 22. Keskkooli, seejärel õppis Tartu Riiklikus Ülikoolis matemaatikat. Aastatel 19721976 õppis ta Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedris ning lõpetas selle 7. lennus.

Pärast lavakooli lõpetamist (1976) töötas Anne Paluver paarkümmend aastat näitlejana Eesti Draamateatris. Juba noore näitlejana sai Paluver sageli suuri rolle, nagu Gertrud "Hamletis" jpm. Draamateatrist suundus Paluver Vanalinnastuudiosse (1995).[1] Pärast Vanalinnastuudio reorganiseerimist NO99-ks jäi Paluver koos teiste sealseni töötanud näitlejatega tööta ja jätkas näitlejana tööd selle trupi baasil loodud Vana Baskini Teatris.[2]

Anne Paluver on teinud rolle ka teleteatris, tuntumad tööd on olnud telelavastustes "Pisuhänd" (Matilde), "Tabamata ime" (Eva Marland), "Kardemoni linna rahvas ja röövlid" (tädi Sofi), "Amoraalne lugu" (Liida), "Päikesepoisid" jm. Paluver on esinenud Eesti Raadio ja Eesti Televisiooni meelelahutussaadetes ning Eesti Filharmoonia estraadikavades, mänginud kuuldemängudes.

Paluver on kaasa teinud ka muusikalides. Näiteks oli tal roll 5. novembril 2004 esietendunud muusikalis "Hull sinu järele", samuti muusikalis "Georg".[3]

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa oli matemaatik Nikolai Paluver. Ta oli abielus näitleja Toomas Otsaga, abielust sündis üks tütar, kooselust Paul Poomiga sündis poeg Paul.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]