Anna Netrebko

Allikas: Vikipeedia

Anna Jurjevna Netrebko (vene Анна Юрьевна Нетребко; sündinud 18. septembril 1971 Krasnodaris Venemaal) on vene ooperilaulja (sopran), Venemaa rahvakunstnik (2008).

Anna õppis Peterburi Konservatooriumis, raha teenis koristajana Peterburi Maria teatris[1]. Pärast prooviesinemist Maria teatris võttis dirigent Valeri Gergijev ta oma hoole alla.

Anna tegi oma ooperilaulja debüüdi Maria teatris etendatud Wolfgang Amadeus Mozarti "Figaro pulmas", kus mängis Susanna rolli. Hiljem laulis mitmeid prominentseid rolle kuulsates ooperites nagu Vincenzo Bellini "Somnambuul", Mozarti "Võluflööt" ja Gioacchino Rossini "Sevilla habemeajaja".

1995. aastal, kui Anna oli 24-aastane, tegi ta debüüdi Ameerikas San Francisco Operas, kus ta laulis Mihhail Glinka ooperis "Ruslan ja Ljudmilla". See oli edukas etteaste ning Anna on seal tänaseni sage külalisesineja. Samuti on ta esinenud teistes USA linnades, eriti hinnatud on ta vene heliloojate ooperites. Anna Netrebko on olnud silmapaistev artist ka bel canto's ning romantilistes rollides nagu Gilda osa Giuseppe Verdi ooperis "Rigoletto", Musetta roll Giacomo Puccini ooperis "Boheem" jm.

Aastal 2002 esines Anna esmakordselt Metropolitan Operas Sergei Prokofjevi ooperis "Sõda ja rahu" Nataša rollis.

Märtsis 2006 esitas Anna Austria kodakondsusavalduse ning sama aasta juulis omandas ta selle lisaks Vene kodakondusele. Austria ajalehes ilmunud intervjuus väitis Anna, et hakkab elama Viinis ja Salzburgis – see aga on halvendanud tema suhteid Venemaaga.

2006. aastal avaldas ta albumi "Russian Album", milles oli teinud koostööd Maria teatri orkestriga dirigent Valeri Gergijevi juhatusel. Album jõudis Saksa popmuusika edetabelis kümne parima hulka.

Märtsis 2007 avaldas ta albumi "Duets", millel kõlasid laulud koos Mehhiko tenori Rolando Villazóniga.

Septembris 2008 sündis Anna Netrebkol poeg Tiago[2]. Sellest hoolimata olid tal uued esinemised juba 2009. aasta jaanuaris, kusjuures 2009. aastal Metropolitan Operas etendunud Gaetano Donizetti ooper "Lucia di Lammermoor" oli nähtav kinodes üle maailma – sealhulgas ka Eestis.

17. oktoobril 2008 esilinastus Austrias film "La Boheme" ("Boheem"), kus Anna mängis Mimi rolli.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Melissa Whitworth (19. veebruar 2006). "Cinderella Soprano". The Telegraph. Vaadatud 03.05.2022.
  2. "Opera Singer Anna Netrebko and Erwin Schrott Welcome a Son". People Magazine. 5. september 2008. Vaadatud 03.05.2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]