Angus Ogilvy

Allikas: Vikipeedia
Angus Ogilvy
Sünniaeg 14. september 1928
Surmaaeg 26. detsember 2004 (76-aastaselt)
Amet ettevõtja, kunsti ja vanavara kogumine
Abikaasa(d) Printsess Alexandra
Lapsed James Ogilvy, Marina Ogilvy
Autogramm

Sir Angus Ogilvy (Angus James Bruce Ogilvy) (4. september 192826. detsember 2004) oli Briti kuningliku perekonna liige, Kenti printsess Alexandra abikaasa.

Teda mäletatakse kui nutikat ärimeest ja heategevuslast.

Noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Ogilvy sündis 14. septembril 1928 Londonis. Tema isa oli David Ogilvy, Airlie 12. krahv ja ema leedi Alexandra Coke. Angusel oli ka kolm venda ja kaks õde. Mehe suguvõsa juuri võib uurida kuni 12. sajandini. Tema vanaema Mabell oli kuninganna Mary õuedaam, isa kuningas George V kaaskondlane.

Ogilvy õppis Heatherdowni koolis Ascotis ning Etoni Kolledžis. 19461948 oli ta Briti armees ohvitser. 19471950 õppis ta Oxfordi ülikoolis politoloogiat. Pärast lõpetamist töötas ta Draytoni kompaniis ja Lonrhos. Tema karjäär lõppes, kui Lonrho sattus skandaali keskmesse, olles rikkunud sanktsioone, mis käisid Rodeesia kohta.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

24. aprillil 1963 abiellus ta Kenti printsess Alexandraga Westminster Abbeys. Laulatustseremoonial viibisid kõik kuningliku perekonna liikmed ning seda jälgis televisiooni vahendusel üle 200 miljoni inimese. Enne laulatust lükkas Ogilvy tagasi kuninganna pakutud krahvi-seisuse.

Paaril oli kaks last:

Hilisem elu[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast karjääri lõppemist tegeles Ogilvy heategevusega ja saatis oma abikaasat kuninglikel üritustel. 1988 sai temast rüütel. 1989 sattus perekond skandaali keskmesse, kui Marina jäi oma poiss-sõbrast, Paul Mowattist rasedaks ning hiljem esines ajalehes Today kriitikaga kuningliku perekonna kohta. 1990. aasta laulatusel olid kohal Sir Angus ja printsess Alexandra, ülejäänud kuningliku perekonna liikmed puudusid.

2000. aastate algul haigestus Ogilvy kõrivähki ning tema viimane avalik esinemine oli koos printsessiga viimase Tai ringreisil. 26. detsembril 2004 Sir Angus suri ning tema matus toimus St. George'i kabelis. Ta maeti hiljem Frogmore'i kuninglikule matusepaigale.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]