Printsess Alexandra, Leedi Ogilvy

Allikas: Vikipeedia
Printsess Alexandra (2010)

Printsess Alexandra, Leedi Ogilvy KG & GCVO (Alexandra Helen Elizabeth Olga Christabel Ogilvy, neiupõlvenimega Windsor, sündinud 25. detsembril 1936) on Briti kuningliku perekonna liige, kuningas George V lapselaps.

Ta on ärimees Angus Ogilvy lesk, nad olid abielus aastatel 19632004. 2021. aasta seisuga on ta Briti troonipärimisjärjekorras 56. kohal, oma sünni ajal oli ta järjestuses kuues.

Sünd ja lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Printsess Alexandra sündis 25. detsembril 1936 Londonis. Tema isa oli Kenti hertsog George, kuningas George V ja kuninganna Mary neljas poeg. Tema ema, Kenti hertsoginna Marina oli Kreeka ja Taani printsi Nicholase ning Venemaa suurvürstinna Elena Vladimirovna tütar. Briti monarhi lapselapsena on ta Suurbritannia printsess tiitliga Tema Kuninglik Kõrgus.

Sündimise ajal oli printsess Briti troonipärimisjärjekorras 6. kohal. Alexandra ristiti 9. veebruaril 1937 ning tema ristivanemad olid kuningas George VI, kuninganna Elizabeth, Kreeka ja Taani prints Nicholas, Jugoslaavia printsess Olga, krahv zu Törring-Jettenbach, Karl Teodor, Norra kuninganna Maud, Alexander Cambridge, Althone'i krahv ja Battenbergi printsess Henry (printsess Beatrice).

Suurema osa lapsepõlvest veetis printsess Alexandra oma vanemate suvekodus Coppinsis. Teise maailmasõja ajal elas ta koos oma vanaema kuninganna Maryga Badmintonis. Printsessi isa sai 25. augustil 1942 lennuõnnetuses surma.

Oma nõbude, toonase printsessi Elizabethi ja prints Philipi pulmas 20. novembril 1947 oli Alexandra pruutneitsi. Esimese Briti printsessina on ta õppinud tavakoolis, Heathfieldi koolis Ascotis.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

24. aprillil 1963 abiellus ta Westminster Abbeys Angus Ogilvyga. Laulatusel olid kohal kõik kuningliku perekonna liikmed ning laulatuse teleülekannet vaatas umbes 200 miljonit inimest.

Kuna Ogilvy keeldus kuninganna pakkumisest hakata krahviks, oli ta tavakodanik. Selletõttu ei kanna paari järeltulijad kuninglikke tiitleid. 1988 sai Ogilvy rüütliseisuse. Abikaasadel on kaks last:

Kuninglikud kohustused[muuda | muuda lähteteksti]

1950. aastate lõpust alates on printsess Alexandra täitnud vajadusel kuninganna eest kuninglikke kohustusi nii Suurbritannias kui ka välismaal.

1959 tegi ta ringreisi Austraalias ning osales Queenslandi pidustustel. 1967 oli ta samas puhkusel, täites ka ülesandeid Canberras ja Melbourne'is. 1. oktoobril 1960 esindas printsess kuningannat Nigeeria iseseisvumispidustustel ja kaks päeva hiljem avas parlamendiistungi. Hilisemad ringreisid hõlmasid Kanadat, Islandit, Norrat, Taid, Gibraltarit ja Falklandi saari.

Printsess oli Lancasteri ülikooli kantsler aastatel 19642005. Ta on ka mitme meditsiiniseltsi auliige ning fondi Alexandra Rose Day, mis on asutatud tema vana-vanaema kuninganna Alexandra auks, president.

Ta saab igal aastal 225 000 naelsterlingi suuruse tasu ametlike kohustuste täitmiseks, nagu ka teised kuningliku perekonna liikmed, kuid tema summa maksab kuninganna ise riigikassasse tagasi.

Pereprobleemid[muuda | muuda lähteteksti]

1989. aastal sattusid printsess ja tema abikaasa skandaali keskele, kui nende tütar Marina jäi rasedaks oma fotograafist poiss-sõbrast Paul Mowattist. Marinast ilmus ajalehes Today artikkel, kus ta kritiseeris oma perekonda ning poseeris piltidel, kandes peas krooni. 1990. aastal Marina ja Mowatt abiellusid, kuid ainus kuningliku perekonna liige, kes pulmas osales, oli tema isa Angus. Kui paar lahutas, taastusid head suhted Marina ja perekonna vahel.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]