Angry Birds: Kurjad linnud. Film

Allikas: Vikipeedia
Angry Birds
The Angry Birds movie
"Kurjade lindude" filmi logo
Žanr kogupere, animatsioon, komöödia, seiklus
Režissöör Clay Kaytis ja Fergal Reilly
Stsenarist Mikael Hed, Mikko Pöllä ja John Cohen
Helilooja Heitor Pereira
Peaosades Jason Sudeikis, Josh Gad ja Danny McBride
Produtsent John Cohen ja Catherine Winder
Filmistuudio Rovio Animation ja Sony Pictures Imageworks
Aasta 2016
Esilinastus 1. mai 2016 (Saksamaal)
Kestus 97 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid ja Soome
Keel inglise
Eelarve 73 mln dollarit
Ametlik veebileht
IMDb profiil

"Angry Birds" (eesti keeles "Kurjad linnud")[1] on 2016. aastal valminud Soome-Ameerika päritolu animeeritud 3D-komöödiafilm.

Film põhineb Rovio Entertainmenti samanimelisel mängul. Filmi lavastasid Clay Kaytis ja Fergal Reilly.[2] Stsenaariumi kirjutas Jon Vitti[3] ning loo autorid on Mikael Hed, Mikko Pöllä ja John Cohen.

Film räägib ühest valesti mõistetud kurjast linnust, kes näitab, et viha ei maksa häbeneda, vaid seda tuleb lihtsalt õigel hetkel headel eesmärkidel ära kasutada.[4]

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi sündmustik leiab aset saarel, mida asustavad ainult rõõmsad lennuvõimetud linnud – või peaaegu ainult. Nimelt on sealses paradiisis tujukas Red, kiire Tarmo ja plahvatav Pomm olnud alati autsaiderid. Filmi peategelane Red on kogu aeg vihane, tal ei ole sõpru ja ta ei meeldi mitte kellelegi. Tegelikult ei meeldi talle ka mitte miski. Red ei ela koos teiste lindudega saare keskel asuvas külas, vaid rannal. Ta igatseb endale sõpru, seltskonda ja ühtekuuluvustunnet, aga ta ei oska ega taha olla teistmoodi ainult selleks, et sisse sobituda. Pärast ühte järjekordset vihapurset saadetakse ta viharavile, kus on ka Tarmo ja Pomm.[5]

Ühel päeval maabub rannale üks salapärane laev, mis on täis rohelisi sigu, kes väidavad, et on maadeavastajad ja on tulnud rahus. Nad tutvustavad lindudele uusi leiutisi ja trikke. Samal ajal ilmub aina rohkem sigu juurde ja Red muutub üha kahtlustavamaks nende heade kavatsuste suhtes, kui sead tasapisi saart vallutavad. Ta otsustab minna otsima Vägevat Kotkast, kes legendi järgi suudab ainukesena saart kaitsta ning on ka ainus lind, kes suudab lennata, kuid Kotkast pole nähtud juba aastaid. Redi saadavad sellel matkal tema lahutamatud sõbrad Tarmo ja Pomm. Kolm rändurit leiavad kotka, kuid peavad pettuma. Vägevast Kotkast pole enam peaaegu midagi alles. Ta on ülekaaluline, enesekeskne ja pensionieas. Red, Tarmo ja Pomm vaatavad läbi Vägeva Kotka binokli ja näevad, et samal ajal kui linnud pidu peavad, peidavad sead saarele lõhkeaineid. Kolmik mõistab, et pidu oli maskeering, et sead saaks samal ajal mune varastada. Nad üritavad veenda ka Kotkast neid aitama, kuid Kotkas keeldub. Red, Pomm ja Tarmo suunduvad teisi linde hoiatama ja sigasid peatama, kuid see ei õnnestu ja sead põgenevad koos munadega ning nende lõhkeained hävitavad küla. Kuid enne, kui linnud ise aru saavad, mis juhtus, innustab Red neid oma viha vabastama ja oma mune tagasi võtma.[6]

Linnud ehitavad paadi, et sõita sigade saarele. Seal nad leiavad, et sead elavad müüriga ümbritsetud linnas. Arvates, et munad on viidud linna keskel asuvasse lossi, otsustavad linnud kasutada sigade kingitud ragulkat nende endi ründamiseks. Jõudes lossi avastavad Red, Pomm ja Tarmo munad suure katla kohalt võrgus rippumas. Sead ootavad innukalt katla kõrval, et munad ära süüa.[6]

Vägev Kotkas saabub mune päästma, olles eelnevaid sündmusi läbi oma binokli jälginud. Samal ajal kui kotkas aitab mune vedada, kukub põgenemise käigus üks muna maha ja veereb lossi tagasi. Red võitleb sigade kuningaga, et muna tagasi saada. Samal ajal toimub ka lossist väljas lahing sigade ja lindude vahel. Red ja sigade kuningas on jõudnud lõhkeainete lattu, Redil õnnestub need süüdata ja jõuab ise koos munaga õigel ajal katla alla peitu minna. Terve linn hävib plahvatuse käigus.[6]

Red pääseb paja alt välja ning temaga koos on kolm väikest sinist lindu. Iga muna leiab enda pere ja kõik on õnnelikud ning suunduvad oma koju, lindude saarele, tagasi.

Red kuulutati kangelaseks ning talle kirjutati selle auks laul. Samuti toodi ta maja külasse tagasi.

Filmi lõputiitrite ajal on näha, et osad sead jäid ellu suurest plahvatusest ning neil on tekkimas uus plaan, kuidas munad tagasi varastada.[6]

Osades[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti keelde dubleerisid:

Kaasa tegid veel paljud Eesti näitlejad: Helene Vannari, Tõnis Niinemets, Piret Viisimaa, Priit Öövel, Taavi Lepik, Mihkel Tikerpalu, Meeli Seerma, Anni Tross, Mete-Mari Aule, Karin Lõhmus, Laura-Lee Pint, Margus Tammela, Gert Hatsukov, Piret Jalakas, Jette Aus, Erkki Aule, Uku Toomet, Rando Arand.

Tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Rovio Entertainment plaanib teha filmile järge.[7]

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

"Angry Birds Movie: Original Motion Picture Soundtrack" on filmi "Angry Birds" muusika album. Album ilmus 6. mail 2016.[8]

NrPealkiriEsitajaPikkus
1."Friends[9]"Blake Shelton3:04
2."I Will Survive[10]"Demi Lovato4:05
3."Wonderful Life (Mi Oh My)[11]"Matoma3:30
4."On Top of the World"Imagine Dragons3:12
5."Explode[12]"Charli XCX (kui Willow)3:45
6."Never Gonna Give You Up"Rick Astley3:34
7."Rock You Like a Hurricane"Scorpions4:16
8."Fight"Steve Aoki3:52
9."Wild Thing"Tone Lōc4:25
10."Sound of da Police"KRS-One4:18
11."Behind Blue Eyes"Limp Bizkit4:31
12."The Mighty Eagle Song[13]"Peter Dinklage2:06
13."The Mighty Red Song[14]"The Hatchlings and the Blues0:47
14."The Angry Birds Movie Score Medley[15]"Heitor Pereira3:18

Avaldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi esilinastus toimus 1. mail 2016 Saksamaal. Järgmisena avaldati see Prantsusmaal 5. mail ja Sloveenias 7. mail. Eestis linastus film 13. mail. Viimasena esilinastus see Jaapanis 1. oktoobril.[16]

Angry Birds filmi DVD ja Blu-ray avaldamiskuupäev oli määratud 16. augustiks 2016.[17]

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Suurim tugevus Angry Birdsi filmis on filmitegijate oskus kasutada maksimaalset ära 3D-efekte.[4]

"Kahju, et filmi sisu on nii tavaline – ebatõenäoline kangelane päästab jälle maailma. Õnneks päästab kuivuse käes kannatava narratiivi suures osas hea tabav huumor, naljakad tegelased ja humoorikad situatsioonid. Oma panuse annavad ka kavalad ja isegi ootamatud peidetud austusavaldused teistele filmidele (lastefilmis on vihje Kubricku õudusfilmile "Hiilgus"). Eesti parimate dublaažinäitlejate töö on väga loomulik ning eestlaste huumor ei tee ka paha – ühel hetkel laulavad tegelased näiteks Ott Leplandi hitti "Kuula"", kirjutab Kinoveeb.[4]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Angry Birds: Kurjad linnud Film". Forum Cinemas koduleht (eesti keeles). Forum Cinemas AS. {{netiviide}}: eiran tundmatut parameetrit |otsinguaasta= (juhend); eiran tundmatut parameetrit |otsingupäevjakuu= (juhend)CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. Amid Amidi (10.09.2013). "Animation Vets Clay Kaytis and Fergal Reilly Will Direct "Angry Birds" Feature". Cartoon Brew (inglise keeles). Vaadatud 30.10.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  3. Dirk Libbey. "The Angry Birds Movie: What We Know So Far". Cinema Blend (inglise keeles). Vaadatud 30.10.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  4. 4,0 4,1 4,2 "ARVUSTUS: "Angry Birds: Kurjad linnud. Film" pakub humoorikat viharavi nii suurtele kui väikestele" (eesti keeles). {{netiviide}}: eiran tundmatut parameetrit |otsinguaasta= (juhend); eiran tundmatut parameetrit |otsingupäevjakuu= (juhend)CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  5. Ra Ragnar Novod. ""Angry Birds: Kurjad linnud. Film" pakub humoorikat viharavi nii suurtele kui väikestele". Kinoveeb (eesti keeles). Vaadatud 05.11.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 "The Angry Birds Movie" (inglise keeles). Vaadatud 05.11.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  7. Dave McNary. "'Angry Birds Movie' Sequel in the Works at Rovio". Variety (inglise keeles). Vaadatud 06.11.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  8. "The Angry Birds Movie (Original Motion Picture Soundtrack)". iTunes (inglise keeles). Vaadatud 13.11.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  9. Blake Shelton - Friends - From The Angry Birds Movie (Official Video). 8. aprill 2016 – cit. via YouTube'i.
  10. Demi Lovato - "I Will Survive" - From The Angry Birds Movie [Official Audio]. 5. mai 2016 – cit. via YouTube'i.
  11. Matoma - Wonderful Life (Mi Oh My) - From The Angry Birds Movie [Official Audio]. 22. aprill 2016 – cit. via YouTube'i.
  12. Charli XCX - "Explode" - From The Angry Birds Movie [Official Audio]. 5. mai 2016 – cit. via YouTube'i.
  13. The Angry Birds Movie Peter Dinklage The Mighty Eagle Song. 8. mai 2016 – cit. via YouTube'i.
  14. The Hatchlings - "The Mighty Red Song" - From The Angry Birds Movie [Official Audio]. 5. mai 2016 – cit. via YouTube'i.
  15. Heitor Pereira - "Angry Birds Movie Score Medley" - From The Angry Birds Movie [Official Audio]. 5. mai 2016 – cit. via YouTube'i.
  16. "Release info". IMDb (inglise keeles). Vaadatud 06.11.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  17. "DVDs release". DVDs Release Dates (inglise keeles). Vaadatud 06.11.2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)