Angmar

Allikas: Vikipeedia

Angmari kuningriik on paik J. R. R. Tolkieni teostes.

Geograafia ja üldvaade[muuda | muuda lähteteksti]

Angmar asus udumägede põhja poolsemas osas ja oli nazgulite isanda riik kolmanda ajastu alguses 1300–1975.a enne seda oli Angmar külm tühermaa see on küll teadmata kuid võib arvata, et seal oli kaks aasta aega suvi ja talv meenutab veidi Antarktikat lumi ei sula seal pea aegu kunagi. Nagu Mordori ümbritsesid ka Angmari mäed Angmari mäed põhjas ning Ettenmoorid lõunas ja Udumäed idas Angmar meenutas nagu lõuga või suud. See külm tühermaa oli koduks orkidele, inimestele ja trollidele.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Angmar oli tavaline mägede vaheline oru moodi koht mis tekkis kuskil Esimese ja Teise ajastu vahel, kuna see jäi kaugele põhja oli seal pidevalt külm ja lumine Teisel ajastul ei toiminud seal midagi, kui välja arvata päkkapikude kaevandusi sealsetes mägede, aga kuna maa oli juba Melkori võiduga määratud orkide ja trollide koduks hüljati kohad pidevate rünnakute tõttu.

Kolmandal ajastul 1272–1349.a tõusis Angmari Nõidkuningas seal võimule ehitades Carn dumi Sauroni käsul hävitada inimeste põhja kuningriik Arnor kuna inimesed olid talle suurim ja vanim oht. 1356. a Angmari vägedega rünnati Rhudauri, lahingu käigus suri nende kningas Argeleb esimene, pärast seda rünnati Arthedaini kuid Cardolandi abiga hoiti häving ära.

1409.a KA rünnati jälle ja see kord ka Rivendelli, Amon suli ja Cardolandi, lahingu lõpuks jäi Rivendel püsima, Amon sul aga põletati ja Cardoland langes nii jäi Arthedain ilma liitlaseta ning järgmised 500 aastat oli riik hädades. Sel hetkel tuli Angmari armee, et võtta Fornosti linn Arthedaini pealinn, kuid abi tuli Rivendeli, Lindoni ja Lorieni haldjatelt ning Angmari rünnak hoiti ära.

1636. a KA ründas Keskmaad katku epideemia, mis tappis suurem osa allesjäänud Cardolandi rahvast ja sel hetkel saatis Nõidkuningas välja kurjad hinged, et Haua küngaste all olevad surnud äratada ja nii jäi Cardolandi paik tühjaks tühermaaks ja kuninglikud haua platsidel kummitasid Kääpavahid.

1974.a tegi Nõidkuningas viimase suure rünnaku Fornosti vastu, kuna sel korral ei tulnud abi haldjatelt langes linn Angmarile ja põhja inimeste kuningriik hävitati.

Mõnda aega pärast seda tuli Gondori prints Earnur, et hävitada see oht põhjas ja Fornosti lahingus võideti Nõidkuningas ja ta taganes Mordori kuna ta sai aru, et tal polnud enam põhjas midagi saavutada, ta oli lahingu kaotanud ning vajalik tegevus oli tehtud, Angmari riik jäi juhita ja see lagunes kokku.

Kolmanda ajastu lõpul ja Neljanda algul jäi Angmar tühjaks tühermaaks sealsed orkid, trollid ja kurjad inimesed jäid rahulikuks ja üle aja hääbusid ja suundusid mujale elama, ning ei põhjustanud enam suurt ohtu kuna Arnori kuningriik taastati.