Angioloogia

Allikas: Vikipeedia

Angioloogia ehk sooneõpetus (kreekakeelsetest sõnadest ἀγγεῖον, angeīon, 'soon' ja -λογία, -logia) on anatoomia ja meditsiiniteaduse allharu, mis uurib suletud tsirkulatsioonisüsteemidega loomade (sh inimese) vere- ja lümfiringe, veresoonte ja lümfiteede arengut (angiogeneesi, angiopoeesi ja lümfogeneesi), paiknemist, funktsioone, morfoloogiat, struktuuri ja patoloogiat.[1][2][3][4][5][6]

Teadusdistsipliinide süstemaatika[muuda | muuda lähteteksti]

Eri riikide teadus- ja meditsiinisüsteemides on angioloogial erinevad klassifikatsioonid ja uurimisvaldkonnad, diagnostilised meetodid, teooriad ja teraapilised meetmed ning meditsiinilised terminid.

Anatoomia[muuda | muuda lähteteksti]

Angioloogia loetakse anatoomia teadusharu allharusse ehk süstemaatilise anatoomia juurde kuuluvaks.[2]

Angioloogia jagatakse uuritavate organismide alusel omakorda:

Angioloogia ja meditsiin[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti[muuda | muuda lähteteksti]

Sotsiaalministri määruses "Eriarstiabi erialade loetelu" on toodud eriarstid, kellel vastava õppe läbinuna on teoreetiliselt ja ka praktiliselt võimekus angioloogia valdkonna uurimiseks ja rakendamiseks (eri mahtudes, piirides ja võimalustes): dermatoveneroloogia, hematoloogia, kardioloogia, kardiovaskulaarkirurgia, onkoloogia, patoloogia, pulmonoloogia jne.[7]

Angioloogia ja meditsiini terminoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Vereringeelundite haigused

Meditsiinis kasutatakse sõnatüvesid angio- ja vaso- laiemas tähenduses, südame-veresoonkonnaga seotult (tüvi kardio- tähendab südamega seontut), nagu:[8]angioblastoom, angiodüsplaasia, angiofibroom, angiograafia, angiokardiograafia, angiokeratoom, angiolipoom, angiomatoos, angiomüolipoom, angiomüoneuroom, angioneuraas, angioom, angiopaatia, angiosarkoom, angiospasm, angiopoiees jms.

Lümfaatiline[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Lümfisüsteem

Meditsiinis kasutatakse sõnatüvesid lümf- ja lümfaatiline laiemas tähenduses, seoses lümfisüsteemi, -teede ja -sõlmedega, näiteks:[8] lümfadenoos, lümfadenopaatiasündroom, lümfangiektaasia, lümfangiit, lümfangiograafia, lümfikapillaar, lümfisoon, lümfogranulomatoos, lümfotsütopoees, lümfosarkoom, lümfödeem jms.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Meditsiinisõnastik, lk 43, 2004
  2. 2,0 2,1 Srebnik, lk 85, 2002
  3. Gray, 1918
  4. Tawara 1906
  5. Blaine, Sec XII Angiology,1802
  6. Ernits, Nahkur 2013:273
  7. Eriarstiabi erialade loetelu
  8. 8,0 8,1 "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 30. mai 2013. Vaadatud 24. mail 2013.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Google`i raamatu veebiversioon (vaadatud 24.05.2013)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]