Andres Uibo

Allikas: Vikipeedia
Andres Uibo (2011)

Andres Uibo (sündinud 16. aprillil 1956 Kivi-Vigalas) on eesti organist, helilooja, muusikaprodutsent ja -pedagoog.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on lõpetanud Tallinna konservatooriumi 1981. aastal oreli (prof Hugo Lepnurm) ja koorijuhtimise (prof Lembit Verlin) erialal. Täiendanud end Saksamaal Lübecki Linnavalitsuse stipendiaadina Lübecki Kõrgemas Muusikakoolis prof Hans Gebhardi juures (1992–1994).

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

1981. aastast on Uibo Niguliste muuseum-kontserdisaali organist, aastatel 1984–1989 esines ta organistina ka Sojuzkontserdi solistina.

1994. aastast töötab ka Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõuna, 2005. aastast on ta korraline oreliprofessor.

Aastatel 1996–2009 oli ta ka etendusasutuse Eesti Kontsert produtsent.

Akadeemiline tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Märkimisväärne on Uibo tegevus Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia oreliprofessorina. Tema oreliklassi on lõpetanud 30 organisti, kellest on võrsunud väljapaistvaid organiste ja muusikaelu korraldajaid, näiteks Aare-Paul Lattik, Tiia Tenno, Maris Oidekivi, Pille Metsson, Imbi Laas, Tuulikki Jürjo, Anna Humal, Erika Jefimova, Svetlana Kekisheva jpt.

Muusikaloominguga seotud tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Soolokontserdid[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 1980. aastast on Andres Uibo andnud organistina üle 2000 soolokontserdi peamiselt Euroopas, aga ka Jaapanis, Israelis ja Venemaal (ka omaaegses Nõukoguse Liidus). Ta on esinenud sellistes hinnatud kontserdisaalides ja festivalidel nagu Thomas-Kirche Leipzig, Pariisi Jumalaema kirikus, Milano katedraalis, Monaco katedraalis, Zagrebi katedraalis, Riia Toomkirikus, Nidarose katedraalis, Varssavi katedraalis, Lausanne katedraalis, Peterburi Filharmoonia Suures saalis, Moskva Tšaikovski-nimelises kontserdisaalis, Dom Muzõki saalis Moskvas jne.

Helilooming[muuda | muuda lähteteksti]

Uibo on loonud oreliteoseid, kammermuusikat, koorimuusikat ja teoseid sümfooniaorkestrile.[viide?] Tema heliteosed on kõlanud nimekatel festivalidel ja kontserdilavadel Euroopas, Venemaal, Ameerikas ja Jaapanis.[viide?]

Salvestised[muuda | muuda lähteteksti]

Uibo on salvestanud muusikat ühtekokku 30 helikandjale (helikassetid, LP-d, CD-d ja DVD-d).

Tema autori-CD "Apocalypsis symphony" on salvestatud Riia Toomkirikus 2005. aastal. Uibo on nii selle plaadi muusika helilooja kui ka interpreet.

Alustanud 2020 sarjaga Eesti orelid vinüülil (/tänaseni salvestatud kolm LP-d (Paide, Niguliste, Vigala)

Muu panus Eesti orelikultuuri[muuda | muuda lähteteksti]

Orelimuusikafestivalide korraldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Tema algatusel ja juhtimisel korraldatakse 1987. aastast regulaarselt Eesti vanimat järjepidevalt toimunud Tallinna Rahvusvahelist Orelifestivali, 1998. aastast Suure-Jaani Muusikafestivali ja 2012. aastast festivali Tallinnfest BACH.

1991. aastal algatas ta kontserdisarja "Niguliste orelipooltund"[viide?], mille raames on 2021. aasta seisuga toimunud ligi 3000 üritust (igal laupäeval ja pühapäeval).[viide?]

Eesti orelite käekäigu eest hoolitsemine[muuda | muuda lähteteksti]

Andres Uibo algatusel ja eestvedamisel on Eesti restaureeritud mitu ajaloolist orelit ja ehitatud viis uut orelit (Niguliste kooriorel, EMTA orelisaali ja oreliklassi orelid, Tallinna Jaani kiriku kooriorel ja Pärnu Kontserdimaja orel).

Eesti orelite ajaloo tutvustamine[muuda | muuda lähteteksti]

2017- 2023 . aastal tegi giiditööd reisisarjas "Eesti kirikud ja orelid"!, olles ühtlasi selle idee autor .(Korraldaja reisibüroo Tiit Reisid). 2023. aasta augustikuuks oli selle raames külastatud kokku 207 kirikut. 2023 aasta juulis alustas Andres Uibo analoogset sarjaga Lätis-."Lätimaa kirikud ja orelid"

Liikmesus[muuda | muuda lähteteksti]

Andres Uibo on Rahvusvahelise Artur Kapi Ühingu asutajaliige (asutatud 2001. aastal) ja kauaaegne juhatuse esimees. Ta on Eesti Heliloojate Liidu, Eesti Interpreetide Liidu ja Eesti Orelisõprade Ühingu liige. Andres Uibo on Tallinna Direktorite Klubi (TDK) liige ja on kuulunud klubi juhatusse. Ta on Püha Mauritiuse klubi liige.

Andres Uibo mängib Vigala kiriku orelil

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus, peres on kaks poega ja kaks tütart, noorem tütar Mari-Liis Uibo on viiuldaja[1].

Andres Uibo isa Arthur Uibo (1913–2002) oli Vigala meierei raamatupidaja ja Vigala Maarja koguduse organist[2]; ka Andres Uibo mängib vahel Vigala kirikus orelit, ta on Vigala Maarja koguduse liige.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]