Andrei Arjev

Allikas: Vikipeedia

Andrei Jurjevitš Arjev (vene keeles Андрей Юрьевич Арьев; sündinud 18. jaanuaril 1940 Leningradis) on vene kirjandusteadlane, proosakirjanik ja kirjanduskriitik.

Ta lõpetas 1964. aastal Leningradi Riikliku Ülikooli vene keele ja kirjanduse erialal. Ka 2020. aasta seisuga elab ta Peterburis.

Pärast ülikooli lõpetamist töötas ta Arhangelskis Loode kirjastuses (в Северо-Западном издательстве), seejärel kirjastuses Lenizdat. Ta on käinud ekspeditsioonidel Sahhalinil, Kuriilidel ja Tadžikistanis. Ta on töötanud ka giidina Mihhailovskoje muuseum-looduskaitsealal.

Pärast seda töötas ta ajakirjas Zvezda, algul proosaosakonna konsultandina, seejärel peatoimetaja asetäitjana. 1991. aastast (teistel andmetel 1992. aastast) on ta koos Jakov Gordiniga ajakirja Zvezda kaastoimetaja.

1972. aastal ilmusid tema esimesed proosateosed, teda on avaldatud nii Nõukogude perioodikas, samizdatis kui ka piiri taga.

1984. aastal sai NSV Liidu Kirjanike Liidu liikmeks.

Tema kui kirjandusteadlase ja kirjanduskriitiku kirjutisi on avaldatud ajakirjades Voprossõ Literaturõ, Zvezda, Znamja, Novõi Mir ja mujal. Ta käsitleb nii 19. kui ka 20. sajandi vene kultuuri.

Ta on uurinud Vladimir Nabokovi, Georgi Ivanovi ja Sergei Dovlatovi loomingut. Tema Sergei Dovlatovi alaseid uurimusi on tõlgitud ka eesti keelde.