Alicia Moreau de Justo

Allikas: Vikipeedia
Alicia Moreau de Justo
Alicia Moreau
Sünniaeg 11. oktoober 1885
Sünnikoht London
Surmaaeg 12. mai 1986
Surmakoht Buenos Aires
Erakond

Sotsialistlik partei (1921–1958)

Argentina sotsialistlik partei (1958–1972)
Amet arst, poliitik
Haridus kõrgharidus
Õppeasutus Buenos Airese Ülikool (1907–1914)
Eriala arstiteadus

Tunnustus

  • aasta naine (1984)
  • Buenos Airese Ülikooli elutööpreemia (1985)
  • väljapaistev Buenos Airese kodanik (1985)
  • Konexi preemia (1988)

Alicia Moreau de Justo (11. oktoober 188512. mai 1986) oli Argentina arst ja poliitik, feministlik aktivist.

Moreau de Justo 1986. aastal

Moreau de Justo hakkas naiste õiguste eest võitlema 20. sajandi alguses. 1902. aastal asutas ta koos kaasmõtlejatega Feministlik Sotsialistliku Keskuse (El Centro Socialista Feminista) ja Naiste Ühenduse (Unión Gremial Femenina). Lisaks pidas naine konverentse kultuuriühenduses Valguse Selts (Sociedad Luz), asutas koos oma revolutsionäärist isaga Rahva Kultuuriseltsi (Ateneo Popular) ning asutas 1918. aastal Riikliku Feministliku Ühenduse (La Unión Feminista Nacional). Ta töötas ka ajalehtede Humanidad Nueva ja Nuestra causa toimetajana.

Pärast ülikooli[viide?] lõpetamist astus Alicia Moreau de Justo Sotsialistlikku Parteisse (El Partido Socialista). Ta oli erakonna aktiivne liige aastast 1921 kuni selle lagunemiseni 1958. aastal. Hiljem lõi ta kaasa uue Argentina Sotsialistliku Partei (Partido Socialista Argentino) ning selle poliitikat esindava ajalehe La Vanguardia loomisel ja kujundamisel.

Moreau de Justo võitles poliitikas tegutsetud perioodil Argentina naiste olukorra parandamise nimel, koostades 1932. aastal koguni seaduseelnõu naiste valimisõiguse asjus. Lisaks avaldas ta toetust Hispaania kodusõjas võitlevatele vabariiklastele ning kritiseeris 1940. aastatel Argentinas alguse saanud poliitilist liikumist peronism.

Oma elu viimasel kümnendil võitles Moreau de Justo 1976. aastal riigis alguse saanud militaarrežiimi ja naistevastase vägivalla vastu. Hoolimata kõrgest east, terviseprobleemidest ja kaotustest isiklikus elus lõi naine poliitikas kaasa kuni surmani.

Pärand[muuda | muuda lähteteksti]

Tundsin suurt kaastunnet puhkusest, rõõmust, haridusest ilma jäänud rahva vastu, /.../ seega püüdsin nende inimestega lähedasemaks saada.

Alicia Moreau de Justo, Formación PS (2:42)[1]

Alicia Moreau de Justot on nimetatud "väsimatuks võitlejaks” ning jälgi tema tänuväärsest tööst Argentina ühiskonnas on märgata praeguseni. Tänapäeval kannavad poliitiku ja arsti nime mitu haiglat, kooli, poliitilist organisatsiooni ja tänavat. Lisaks tegutseb praeguseni temanimeline sihtasutus La Fundación Alicia Moreau, mis abistab (kodu)vägivalla all kannatavaid naisi. [2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Alicia Moreau y la Educación". youtube.com. Vaadatud 12. mail 2023.
  2. "Alicia Moreau de Justo". Hispaaniakeelne Vikipeedia. Vaadatud 12. mail 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]