Alfred Pisuke (viiuldaja)

Allikas: Vikipeedia

Alfred Pisuke (3. oktoober 1926 Valga7. aprill[1] 2009 Stockholm) oli eesti viiuldaja ja dirigent.

Esimest korda esines ta Valga Säde teatri laval 13-aastaselt. Ta mängis Valga Omakaitse orkestris, mobiliseeriti 1944. aastal aga Saksa lennuväe abiteenistusse.

Saksamaalt põgenes Pisuke läbi Taani Rootsi, kuhu jäi elu lõpuni. Seal jätkas ta ka viiuliõpinguid. 1955. aastal sai stipendiumi, millega täiendas end Nathan Milsteini käe all Siena Muusikaakadeemias Itaalias. Järgmisel aastal andis ta Stockholmis esimese soolokontserdi.

Alfred Pisuke töötas Rootsi Raadio meelelahutusorkestris, seejärel Raadio Sümfooniaorkestris. Ta harrastas ka ansamblimängu ning oli sagedane solist muusikaõhtutel Stockholmi Eesti Majas. Alfred Pisuke tutvustas Eesti viiulimuusikat, eriti Eduard Tubina ja Kaljo Raidi loomingut, tehes ka esiettekandeid. Klaveril saatis teda kaua Hilma Nerep-Mossin, viimastel aastatel Klarika Kuusk.

Pärast 1991. aastat taastas ta sidemed Eestiga, olles varem esinenud ka USA ja Kanada eestlaste ees. Tänapäeva Eesti muusikast väärib mainimist koostöö Ester Mäega tema viiuliloomingu tutvustajana Stockholmis.

Alfred Pisuke kuulus pikka aega Eesti Kultuuri Koondise juhatusse.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]