Vietnami riigipeade loend

Allikas: Vikipeedia

Vietnami riigipeade loend esitab Vietnami alasid valitsenud keisrite ja presidentide nimestiku aastast 937. Loendis ei ole ära toodud Vietnami okupeerinud võõrvõimude (Hiina, Prantsusmaa ja Jaapan) asehaldureid.

Keisrid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Vietnami keisritega seondub enamasti mitu nime. Neil on sünninimi, peale surma omistatud templinimi ja postuumne nimi, samuti nendega seonduva valitsusperioodi (ajastu) nimi. Antud tabelis on ära toodud neist kaks olulisemat: esimesel kohal templinimi ja sulgudes keisri/keisrinna sünninimi. Kõigi erandite puhul on tehtud vastav märge konkreetse nime juurde. Hilisemad keisrid on tuntud eelkõige just oma ajastu nime järgi.

Sisetülide ja kodusõdade aegadel võis valitseda korraga mitu dünastiat. Nii kontrollis 15331592 Mạci dünastia Põhja-Vietnami ja Lê dünastia Lõuna-Vietnami. Tây Sơni ajastu 17761802 oli teine pikem kodusõdade ja rahutuste periood, mil paralleelselt valitses mitu troonipretendenti.

1553-1789 juhtisid riiki tegelikult Trịnhi perekonna esindajad, kuigi troonil oli ametlikult Lê dünastia. Riigi lõunaosas valitsesid 1558-1775 de facto aga Nguyễnide perekonna esindajad.

18581945 valitsesid keisrid Prantsusmaa koloniaalvõimude alluvuses.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Ngô dünastia 937 968
Dương Định Nghe 937 938
Tien Ngô Vương (Ngô Quyen) (897944) 939 944
Binh Vương (Dương Tam Kha) 944 950
Nam Tan Vương (Ngô Xương Van) 950 954
Thien Sach Vương (Ngô Xương Ngap) (surnud 965) 950 965
Ngô Su Quan (Ngô Xương Xi) 965 968
Đinhi dünastia 968 980
Đinh Tien Hoàng Đế (Đinh Bo Linh) (926980) 968 980
Đinh Phe Đế (Đinh Tue) 980 980
Dương Thai Hau (regent, templinimi puudus) 980 980
Lê dünastia 980 1009
Lê Dai Hanh Hoàng Đế (Lê Hoan) (9401005) 980 1005
Lê Trưng Ton (Lê Long Việt) (tapetud 1005) 1005 1005
Lê Ngoa Triệu (Lê Long Đinh) 1005 1009
Lý dünastia 1009 1225
Lý Thái Tổ (Lý Công Uẩn) (9741028) 1009 1028
Lý Thái Tông (Lý Phật Mã) (10001054) 1028 1054
Lý Thánh Tông (Lý Nhật Tôn) (10231072) 1054 1072
Lý Nhân Tông (Lý Càn Đức) (10661127) 1072 1127
Lý Thần Tông (Lý Dương Hoán) (11161138) 1128 1138
Lý Anh Tông (Lý Thiên Tộ) (11361175) 1138 1175
Lý Cao Tông (Lý Long Trát) (11731210) 1175 1210
Lý Huệ Tông (Lý Hạo Sảm) (11941226) 1211 1224
Lý Chiêu Hoàng (Lý Phật Kim) (12181278) 1224 1225
Trầni dünastia 1225 1400
Trần Thái Tông (Trần Cảnh) (12181277) 1226 1258
Trần Thánh Tông (Trần Hoảng) (12401291) 1258 1278
Trần Nhân Tông (Trần Khâm) (12581308) 1278 1293
Trần Anh Tông (Trần Thuyên) (12761320) 1293 1314
Trần Minh Tông (Trần Mạnh) (13001357) 1314 1329
Trần Hiến Tông (Trần Vượng) (13191341) 1329 1341
Trần Dụ Tông (Trần Hạo) (13361369) 1341 1369
Dương Nhật Lễ (usurpaator, templinimi puudus) (tapetud 1370) 1369 1370
Trần Nghệ Tông (Trần Phủ) (13211394) 1370 1372
Trần Duệ Tông (Trần Kính) (surnud 1377) 1372 1377
Trần Hiện (templinimi puudus) (13611388) 1377 1388
Trần Thuận Tông (Trần Ngung) (13781399) 1388 1399
Trần An (templinimi teadmata) (1396–14??) 1398 1400
Hồ Quý Ly (regent, templinimi puudus) (13501410) 1399 1400
Hồ dünastia 1400 1407
Hồ Quý Ly (templinimi teadmata) (13501410) 1400 1400
Hồ Han Thuong (templinimi teadmata) 1400 1407
Hiina okupatsioon 1406 1427
Lê dünastia 1428 1527
Lê Thái Tổ (Lê Lợi) (13841433) 1428 1433
Lê Thái Tông (sünninimi teadmata) (14231442) 1433 1442
Lê Sat (regent, templinimi puudus) (hukatud 1438) 1433 1438
Lê Nhân Tông (Bang Co) (14411459) 1442 1459
Trịnh Kha (regent, templinimi puudus) (hukatud 1451) 1442 1451
Nguyễn Thi Anh (regent, templinimi puudus) (14221459) 1451 1459
Lê Thánh Tông (Tu Thánh) (14421497) 1460 1497
Lê Hiến Tông (sünninimi teadmata) (14591504) 1497 1504
Lê Tuc Tông (sünninimi teadmata) (mõrvatud 1505) 1504 1505
Lê Uy Muc (sünninimi teadmata) (mõrvatud 1509) 1505 1509
Lê Tuong Đức (sünninimi teadmata) (mõrvatud 1516) 1509 1516
Lê Chieu Tông (Lê Y) (15021524) 1516 1524
Lê Cung Hoang (Lê Xuan) (mõrvatud 1527) 1524 1527
Mạc Đăng Dung (regent, templinimi puudus) (surnud 1541) 1524 1527
Mạci dünastia 1527 1592
Minh Duc (Mạc Đăng Dung) (surnud 1541) 1527 1529
Mạc Đăng Doanh (templinimi teadmata) (surnud 1537) 1529 1537
Minh Duc (teist korda) (surnud 1541) 1537 1541
Mạc Phuoc Hai (templinimi teadmata) (surnud 1545) 1541 1545
Mạc Phuoc Hgyen (templinimi teadmata) 1545 1561
Mạc Mau Hiep (templinimi teadmata) (hukatud 1592) 1561 1592
Lê dünastia 1533 1789
Lê Trang Tông ((Lê Ninh) 1533 1548
Lê Trung Tông (sünninimi teadmata) 1548 1556
Lê Anh Tông (sünninimi teadmata) (mõrvatud 1573) 1556 1573
Lê The Tông (sünninimi teadmata) 1573 1599
Lê Kinh Tông (sünninimi teadmata) (mõrvatud 1619) 1600 1619
Lê Than Tông (sünninimi teadmata) 1619 1643
Lê Chan Tông (sünninimi teadmata) (surnud 1649) 1643 1649
Lê Than Tông (teist korda) 1649 1662
Lê Huyen Tông (sünninimi teadmata) 1663 1671
Lê Gia Tông (sünninimi teadmata) 1672 1675
Lê Hy Tông (Lê Duy Hiệp) 1675, 3. august 1704
Lê Du Tông (Lê Duy Duong) (surnud 1728) 1705, mai 1728
Vinh Khanh (ajastu nimi, Lê Duy Phuong) (mõrvatud 1732) 1729, aprill 1732, september
Lê Thun Tông (Lê Duy Tuong) 1732 1735, 7. mai
Lê Y Tông (Lê Duy Thin) 1735, mai 1740, juuni
Lê Hien Tông (Lê Duy Dao) 1740, juuni 1786, 10. august
Lê Duy Mat (usurpaator, templinimi puudus) 1767 1769
Lê Chieu Tông (Lê Duy Ky) 1786, august 1789, 30. jaanuar
Tây Sơni ajastu 1776 1802
Thai Duc (ajastu nimi, Nguyễn Van Nhac) (17521793) 1776 1793, oktoober
Quang Trung (ajastu nimi, Nguyễn Van Huệ) (17531792) 1788 1792, 15. september
Lê Duy Chi (templinimi puudus) 1789 1790
Bao Hung (ajastu nimi, Nguyễn Quang Toan) (1782–18??) 1792, 15. september 1802, oktoober
Bui Doc Tuyen (regent, templinimi puudus) 1792 1795
Nguyễni dünastia 1802 1945
Gia Long (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Ánh) (17621820) 1802, 31. mai 1820, 3. veebruar
Minh Mạng (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Kiểu) (17911841) 1820, 14. veebruar 1841, 20. jaanuar
Thiệu Trị (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Tuyền) (18071847) 1841, 11. veebruar 1847, 4. november
Tự Đức (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Thì) (18291883) 1847, 10. november 1883, 19. juuli
Công Tông (Nguyễn Phúc Ung Chan) (18521883) 1883, 20. juuli 1883, 23. juuli
Hiệp Hoà (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Thang) (18471883) 1883, 30. juuli 1883, 29. november
Kiến Phúc (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Hạo) (18681884) 1883, 2. detsember 1884, 31. juuli
Hàm Nghi (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Minh) (18711943) 1884, 2. august 1885, 5. juuli
Đồng Khánh (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Biện) (18641889 1885, 19. september 1889, 28. jaanuar
Thành Thái (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Bửu Lân) (18791954) 1889, 1. veebruar 1907, 3. september
Duy Tân (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Vĩnh San) (19001945) 1907, 5. september 1916, 3. mai
Truong Nhu Cuong (regent, templi- ja ajastu nimi puudusid) (1843–19??) 1907, 29. juuli 1916, 18. mai
Khải Định (ajastu nimi, Nguyễn Phúc Tuấn) (18851925) 1916, 18. mai 1925, 6. november
Ton That Han (regent, templi- ja ajastu nimi puudusid) (18541944) 1925, 6. november 1932, 10. september
Bảo Đại (ajastu nimi, Nguyễn Vĩnh Thụy) (19131997) 1926, 8. jaanuar 1945, 25. august

Presidendid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Presidendid 1945–1976[muuda | redigeeri lähteteksti]

Selles nimekirjas on esitatud Põhja-Vietnami ja Lõuna-Vietnami presidendid perioodil 19451976, mil Vietnami territoorium oli jagatud kahe riigi vahel.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Vietnami Demokraatlik Vabariik (Põhja-Vietnam) 1945 1976
Hồ Chí Minh (18901969) 1945, 2. september 1969, 2. september
Tôn Đức Thắng (18881980) 1969, 3. september 1976, 2. juuli
Vietnami Riik (Lõuna-Vietnam) 1948 1955
Nguyễn Van Xuan (ajutise valitsuse esimees) (18921988) 1948, 27. mai 1949, 14. juuni
Bảo Đại (19131997) 1949, 14. juuni 1955, 30. aprill
Ngô Đình Diệm (ajutine kohusetäitja) (19011963) 1955, 30. aprill 1955, 26. oktoober
Vietnami Vabariik (Lõuna-Vietnam) 1955 1975
Ngô Đình Diệm (19011963) 1955, 26. oktoober 1963, 2. november
Dương Văn Minh (revolutsioonilise sõjaväelise komitee esimees) (19162001) 1963, 2. november 1964, 30. jaanuar
Nguyễn Khánh (1927–) 1964, 30. jaanuar 1964, 8. veebruar
Dương Văn Minh (teist korda) (19162001) 1964, 8. veebruar 1964, 16. august
Nguyễn Khánh (teist korda) (1927–) 1964, 16. august 1964, 27. august
Dương Văn Minh (kolmandat korda, ajutise juhtkomitee esimees) (19162001) 1964, 27. august 1964, 26. oktoober
Phan Khắc Sửu (19051970) 1964, 26. oktoober 1965, 14. juuni
Nguyễn Văn Thiệu (novembrini 1967 rahvusliku juhtkomitee esimees) (19232001) 1965, 14. juuni 1975, 21. aprill
Trần Văn Hương (19021982) 1975, 21. aprill 1975, 28. aprill
Dương Văn Minh (neljandat korda, ajutine kohusetäitja) (19162001) 1975, 28. aprill 1975, 30. aprill
Lõuna-Vietnami Vabariik (Põhja-Vietnami kontrolli all) 1975 1976
Huỳnh Tấn Phát (19131989) 1975, 30. aprill 1976, 2. juuli

Presidendid aastast 1976[muuda | redigeeri lähteteksti]

Selles nimekirjas on esitatud Vietnami presidendid peale Põhja-Vietnami ja Lõuna-Vietnami ühendamist Vietnami Sotsialistlikuks Vabariigiks 2. juulil 1976.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Vietnami Sotsialistlik Vabariik 1976
Tôn Đức Thắng (18881980) 1976, 2. juuli 1980, 30. märts
Nguyễn Hữu Thọ (ajutine kohusetäitja) (19101996) 1980, 30. märts 1981, 4. juuli
Trường Chinh (19071988 1981, 4. juuli 1987, 18. juuni
Võ Chí Công (19122011) 1987, 18. juuni 1992, 22. september
Lê Đức Anh (1920–) 1992, 22. september 1997, 24. september
Trần Đức Lương (1937–) 1997, 24. september 2006, 27. juuni
Nguyễn Minh Triết (1942–) 2006, 27. juuni 2011, 25. juuli
Trương Tấn Sang (1949–) 2011, 25. juuli

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]