Smalvas

Allikas: Vikipeedia
Smalvas
Smalvas
Valgla maad Leedu
Väljavool Smalva
Pindala 3,39 km²
Keskmine sügavus 8,2 m
Suurim sügavus 26,9 m
Koordinaadid 55° 36′ 58″ N, 26° 23′ 33″ E
Smalvas (Leedu)
Smalvas

Smalvas on järv Leedus Zarasai rajoonis. Järv asub Visaginasest 1,5 kilomeetrit loodes ja Zarasaist 13,5 kilomeetrit läänes. Smalvas kuulub Daugava vesikonda.

Kaldajoone pikkus on 17,65 kilomeetrit. Järve keskel on saar pindalaga 0,24 hektarit. Järve kaldad on põhjaosas kõrged ja järsud, lõunas aga madalad ja soostunud. Läänes asub Smalvykštise soo pindalaga 328 ha. Kaldaid moodustavad liivaluited ja võsastunud turbaväljad. Järve ümbruskond on valdavalt asustamata, sinna jäävad Pasmalvėse küla ja Dumblynė huutor. Järve põhja katab mudaga segunenud sapropeel.

Smalvase ja Smalvykštise järvede ümbruskonna kaitseks moodustati aastal 1960 Smalvase-Smalvykštise maastikukaitseala. Tänapäeval kuulub see Gražutė regionaalpargi koosseisu.

Smalvasest algab Drūkšiaisse suubuv Smalva jõgi, sinna suubuvad Dulvas ja veel neli nimetut oja.[1] Kaladest elavad järves ahven, särg, roosärg, koger, kiisk, meritint, nurg, haug, latikas, viidikas, säinas, koha, luts, harilik hink, säga ja linask.

Järve nimi tuleneb tõrvast (leedu k. smala).[2]

Smalvase järgi on nimetatud Kunda lademe Pivorai kihistu Smalvase kihistik.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Smalvas. Tarybų Lietuvos enciklopedija, Kd. 4 (Simno-Žvorūnė). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1988. 46 lk.
  2. Aleksandras Vanagas. Lietuvių hidronimų etimologinis žodynas. 308 lk., – Vilnius: Mokslas, 1981.
  3. LIETUVOS SILŪRO, ORDOVIKO, KAMBRO, EDIAKARO SISTEMŲ STRATIGRAFINĖ KLASIFIKACIJA, 2015, lk. 51