Radio France Internationale

Allikas: Vikipeedia
Radio France Internationale
Tüüp rahvusvaheline raadiojaam
Riik  Prantsusmaa
Leviala üle maailma
Asutatud 1975
Asutaja Prantsusmaa valitsus
Omanik France Médias Monde (Prantsusmaa valitsus)
Koduleht
www.rfi.fr

Radio France Internationale (lühend RFI, otsetõlkes 'Prantsusmaa Rahvusvaheline Raadio') on Prantsusmaa rahvusringhäälingu raadiojaam, mis edastab saateid üle maailma. Aastal 2008 küündis RFI kuulajaskond 35,6 miljonini ning oli seega maailma suurimaid rahvusvahelisi raadiojaamu.[1]

RFI on eetris ööpäevaringselt lisaks prantsuse keelele veel 12 keeles. Saatete edastamiseks kasutatakse FM-i, lühilaineid, kesklaineid, satelliite ja oma veebilehte. RFI omanik on riigiettevõte France Médias Monde. Suurem osa lühilainesaadetest on prantsuse ja hausa keeles, vähem ka suahiili, portugali, mandinka ja vene keeles.

Prantsusmaa valitsus asutas RFI 1975. aastal Radio France'i osana. RFI eelkäijateks olid raadiojaamad Poste Colonial (asutatud 1931), Paris-Mondial (1937), Radio Paris (1939), RTF Radio Paris (1945) ja ORTF Radio Paris (1965). Aastal 1986 läks Prantsusmaa parlamendist läbi seadus, millega RFI sai voli tegutseda Radio France'ist sõltumatult.

RFI kuulub Prantsusmaa välisministeeriumi haldus- ja rahastusalasse. Lisaks eelmainitud keeltele on RFI kättesaadav ka hispaania, rumeenia, pärsia, hiina, vietnami ja kambodža keeles. RFI-le kuulub Monte Carlo Doualiya, mis teeb Pariisis araabiakeelseid saateid ning saadab neid Küprosel asuva saatja kaudu Lähis-Itta ja Põhja-Aafrikasse.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]