Oraalne allergiasündroom

Allikas: Vikipeedia

Oraalne allergiasündroom (lüh OAS) on peamiselt inimestel, aga ka muudel loomadel (nt koertel) esineda võiv ristallergia, mille korral sarnaselt sissehingatavate allergeenidega (õietolmuallergia) võib immuunsüsteem ülitugevalt reageerida mitmetele taimsetes toiduainetes olevatele allergeenidele (toiduallergia), kutsudes esile nn ebanormaalseid allergilisi reaktsioone.

Allergiline reaktsioon tekib (tavaliselt värskete) puu- või aedviljade ja pähklite söömisel tavaliselt õietolmuallergia all kannatavatel täiskasvanutel. See on täiskasvanute toiduallergiatest üks levinumaid.

Oraalse allergiasündroomi kliinilisteks tunnusteks on peamiselt kontaktsümptomid: huule, neelu ja suu kipitus, sügelus, turse, tükitunne kurgus ja häälekähedus, Võivad ilmneda ka silmavaevused, samuti kuulmekäigu sügelus, nohu, aevastamine ja astmasümptomid.[1]

Oraalne allergiasündroom on I tüüpi allergia. Haigestunud organismi immuunsüsteem toodab õietolmuvastaseid antikehi, mis reageerivad ka teistele õietolmu struktuuriga sarnanevatele valkudele, mida leidub botaaniliselt lähedastes taimedes. Tihti käivitub allergiline reaktsioon ainult värskete viljade söömisel, termilisel töötlemisel valkude struktuur muutub ega pruugi enam allergiat esile kutsuda (see ei kehti tavaliselt pähklite kohta).

Oraalse allergiasündroomi nähtude tekkimine ei sõltu aastaajast, kuid reaktsioon võib olla kõige ägedam perioodil, kui õhus on õietolmu. Sümptomid tekivad mõne minuti jooksul pärast allergiat tekitava toidu söömist. Kõige tavalisem sümptom on põletav või sügelev tunne ning paistetus huultel, keelel, suus ja kurgus. Sümptomid võivad esineda ka mujal, näiteks kipitus silmades ja tilkuv nina. Allergeen võib mõjuda ka mujal seedekulglas ja põhjustada oksendamist, kõhulahtisust või krampe.

Eri inimestel tekitavad allergilist reaktsiooni eri toiduained, mõnel on allergia ainult ühe või kahe, teisel väga paljude viljade suhtes.

Allergiline reaktsioon kindlate taimede õietolmule on tihti seotud allergiaga kindlate toiduainete suhtes (ristallergia). Kuid see ei tähenda, et inimesel on tingimata allergia kõikide toiduainete suhtes, mis mingi taime õietolmuga on "seotud". Näiteks kase õietolmu suhtes allergilised inimesed võivad olla allergilised ka aprikoosi, avokaado, banaani, kiivi, kirsside, maasika, mandli, nektariini, peterselli, pirni, ploomi, porgandi, mitmesuguste pähklite, selleri, soja, virsiku, õuna suhtes.

Oraalse allergiasündroomi diagnoosimiseks on kõige parem meetod kahtlusaluse toidu söömine ja reaktsiooni jälgimine. Enne arsti juures diagnoosi kinnitamist on kasulik katsetada ja panna tähele, milliste toiduainete suhtes allergiline reaktsioon tekib.

Peamine viis oraalset allergiasündroomi vältida on mitte süüa allergiat tekitavaid toiduaineid või süüa neid termiliselt töödeldud kujul, kui see mõne toiduaine puhul allergeeni kahjutuks teeb. Tulemusi on andnud ka aluseks oleva õietolmuallergia ravimine.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Allergoloogia, Tallinn: Medicina 2002, lk 329.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Allergoloogia, Tallinn: Medicina 2002, lk 329.
  • [Alexandra Anca]. Suur toiduallergia käsiraamat. Toiduainete talumatus, sellega toimetulek ja 150 retsepti tervislikuks toitumiseks, TEA Kirjastus 2013, lk 137–138.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]