Norwichi katedraal

Allikas: Vikipeedia
Norwichi katedraali piki- ning põiklööv koos nelitistorniga vaadatuna ristikäigust
Katedraali läänefassaad perpendikulaarstiilis lääneaknaga
Katedraali plaan 19. sajandi väljaandest "The history and antiquities of the see and cathedral church of Norwich" (1816) [1]

Norwichi katedraal (The Cathedral Church of The Holy Trinity) on Kolmainsusele pühitsetud katedraal Inglismaal Norfolkis Norwichis. See on Inglismaa kiriku Norwichi piiskopkonna katedraalkirik ja osa Norwichi ajaloolisest arhitektuuripärandist.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Katedraali ehitust alustati 1096. aastal. See on ehitatud mördiga seotud ränirikkast kivist ja kaetud kreemika Caeni lubjakiviga. Ehitis valmis 1145. aastal romaani stiilis nelitistorniga, mida katab puidust ja pliikatusega tornikiiver. Kiriku idaosa ehitati kahjustuste tõttu hilisemal ajal ümber, samuti torn, mis lõpetati 1480. aastal, kuid hilisemal ajal muutus hoone välisilme vähe.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Norwichi katedraal on romaanipärane 14-võlvikuline külglöövide kohal asuvate empooridega, eenduva ristlöövi ja kooriümbriskäiguga basiilika, olles üks terviklikumaid näiteid Inglismaa romaanikast (Norman style). 141 meetrit pikk ja 54 m lai ehitis on suurim hoone East Anglias. Aastail 1446–1472 asendati kesklöövi ja risthoone lame puulagi lehvikvõlvlaega, milles igale piilarile toetub 15 roiet. Suur aken läänefassaadil on samuti hilisgooti stiilis.

Interjööris moodustavad kesklöövi seina kaks ülestikku asetsevat ühetaoliselt kujundatud kaks arkaadi, külglöövide ja empoorikorruse oma. Arkaadide piilarid on ümbritsetud saledatest turpadest, millel pole struktuurset funktsiooni, vaid mis elustavad lamedaid müüripindu. Külglööviga sama laiad ja ristservjoonvõlvidega kaetud empoorid olid Inglismaa romaanikas tavalised, samuti Prantsusmaal, näiteks Toulouse'i Saint-Sernini basiilikas. Selgesti eristuva ristlöövi idaküljes asuvad eenduvad kabelid. Külglöövid avanevad ümber kooriruumi kulgevasse kooriümbriskäiku, millesarnane lahendus esines ka Prantsusmaa palverännukirikutes ja hiljem gooti katedraalides. 17. sajandil varises sisse 14. sajandil ehitatud Maarja kabel ja see ehitati alles 20. sajandil uuesti. 1362. aastal kõrgendati tugevasti kooriruumi aknaid ja kujundati need hilisgooti stiilis ümber, samuti varustati kooriosa tugipiilaritega.

Võimsa nelitistorni ülakorrus on hilisromaani stiilis, kivist tornikiiver gooti vormides – see ehitati pärast 1169. aastal juhtunud välgutabamust ja põlengut osaliselt ümber. Torn on 96 m kõrge ja sellega kõrguselt teine Inglismaal. Sel on ka Inglismaa vanim astronoomiline kell.

Kiriku juurde kuulub suur ristikäik, mille võlvides on üle tuhande päiskivi, mõnisada neist kaunistatud polükroomse raiddekooriga. Ristikäik on Inglismaal suuruselt teine Salisbury katedraali ristikäigu järel. Katedraali maa-ala (ingl cathedral close) on üks suurimaid Euroopas.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Muud[muuda | muuda lähteteksti]

Arvo Pärt lõi 1996. aastal Norwichi katedraali 900. aastapäeva tähistamiseks kooriteose segakoorile a cappella "I Am the True Vine". Teose esiettekanne toimus 22. juunil 1996 Norwichi katedraali koori esituses David Dunnetti juhatusel[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Katedraali veebileht