Nordecki mõis

Allikas: Vikipeedia
Nordecki mõisa peahoone

Nordecki mõis (läti keeles Nordeķu muiža, ka Grāves muiža, Fridriha muiža, Fogela muiža või Reima muiža) oli mõis Lätis Riia linnas Iļģuciemsi asumis. Mõisa peahoone asub aadressil Buļļu ielā 16. Saksa keeles Nordeckshof.

Nordecki mõis rajati XVI sajandil, esimest korda on seda mainitud aastal 1576, mil seda rüüstasid rootsi päritolu piraadid. Varaseim nimetus oli Grāves muiža. Hilisemad omanikud on olnud Witted. XVII sajandil sai mõisa omanikuks Riia bürgermeister Witte von Nordeck, Nordeckide kätte jäi mõis aastani 1769. Aastal 1783 omandasid mõisa taas Graved, kes ostsid selle von Grottedelt. Seejärel olid mõisa omanikeks Vogelid, aastast 1852 Dubeltid ja aastast 1857 Blumenbachid. Aastatel 18661940 kuulus mõis Reimide perele.

Mõisa puidust peahoone ehitati XVII ja XIX sajandi vahetusel. Säilinud on veel kaks mõisakompleksi kuulunud hoonet, mis on ehitatud hilisemal ajal. Üks neist on aastal 1910 püstitatud uus elumaja, mis oli kasutusel ka katlamajana, teine pargis asuv kivist paviljon.

Mõisal on läbi aegade olnud mitmeid kõrvalhooneid. Mõisakompleks sai alguse XVII sajandil. Aastal 1797 rajati mõisa juurde paberivabrik, mis tegutses aastani 1808. Aastal 1852 oli mõisakompleksis 17 hoonet, mõisale kuulus ka kaks kõrtsi. Aastal 1879 ehitati mõisa juurde heebrea palvemaja, aastal 1909 veetorn. Aastal 1968 kavandati Buļļu ielā laiendamist, sellega seoses lammutati suurem osa mõisale kuulunud hoonetest, mis olid selleks ajaks halvas seisukorras.

Mõisa juures oli ka väike, 3,6 hektari suurune Inglise park, mis on Iļģuciemsi tähtsaim haljasala. Pargis kasvavad suured tammed, läänepärnad, Serbia kuused, vahtrad, Siberi seedermännid ja mägimännid.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]