Lou Jeanmonnot

Allikas: Vikipeedia
Lou Jeanmonnot 2023. aastal Nové Městos

Lou Jeanmonnot-Laurent (sündinud 28. oktoobril 1998 Pontarlieris Doubs' departemangus) on Prantsusmaa laskesuusataja.

Ta tegi oma maailma karikasarja debüüdi 2021. aastal ja võitis individuaalvõistluses 2023–2024 maailma karikasarja avaetapil Östersundis kaks esimest distantsi (sprint ja jälitussõit).

Lou Jeanmonnot' rahvusvaheline edukäik algas Euroopa noorte olümpiafestivalil 2015. aastal, kui ta võitis jälitussõidus kuldmedali. 2016. aasta laskesuusatamise juunioride maailmameistrivõistlustel saavutas ta sprindis 5. koha ning eraldistardi- ja jälitussõidus 7. koha. 2016. aasta noorte olümpiamängudel võitis prantslanna jälitussõidus pronksmedali ning sega- ja paarissegateatesõidus saavutati neljas koht.

Hooajal 2016-17 osales Lou Jeanmonnot esimest korda IBU juunioride karikasarjas. Ta oli järjekindlalt 20 parema hulgas, kusjuures tema parim individuaalne koht oli Pokljuka sprindis 8. koht. Hooaja kokkuvõttes sai prantslanna IBU juunioride karikasarja üldarvestuses 19. koha. Jeanmonnot osales ka juunioride Euroopa meistrivõistlustel, kuid esikümnesse ei jõudnud. Slovakkias Osrblies toimunud juunioride maailmameistrivõistlustel võitis ta eraldistardiga distantsil kuldmedali ja jälitussõidus hõbemedali.

Prantslanna startis juunioride karikasarjas ka hooajal 2017-18. Obertilliachis oli ta sprindis kolmas ja ühtlasi esimest korda poodiumikohal. Pärast teist kohta Ridnaunis võitis ta Nové Město na Moravěis sprindis esimest korda IBU juunioride karikasarja etapi. 2018. aasta juunioride MM-il oli Lou Jeanmonnot individuaalarvestuses vähem edukas, kuid naiste teatesõidus võitis kuldmedali. IBU juunioride karikavõistluste üldarvestuses, kuhu kuuluvad ka JEM ja JMM, saavutas Jeanmonnot esikoha, edestades sama palju punkte kogunud meeskonnakaaslast Myrtille Bègue. Ta võitis üldarvestuses ka sprindikarika.

Hooajast 2018-19 võistles ta juba täiskasvanuna IBU karikasarjas. jõudis kahel korral esikümnesse ja saavutas hooaja lõpuks üldarvestuses 25. koha. 2019. aasta Euroopa meistrivõistlustel, mis toimusid Valgevenes Minskis, võitis Lou Jeanmonnot koos Aristide Bèguega segateate paarisvõistluse pronksmedali. Prantslanna osales ka 2019. aasta laskesuusatamise juunioride MM-il ja võitis taas teatesõidus kuldmedali. Hooajal 2019-20 jõudis ta poodiumikohale vaid Ridnaunis supersprindis ning sai hooaja kokkuvõttes IBU karikasarjas 33. koha. Koos Aristide Bègue'ga saavutas ta Osrblie's segateatevõistluses teise koha.

Hooajal 2020-21 startis Lou Jeanmonnot taas talve hakul IBU karikasarjas. Pärast regulaarset esikümne kohti ja korra poodiumikoha saavutamist lõpetas ta hooaja kokkuvõttes 6. kohal. Ta võistles ka 2021. aasta laskesuusatamise Euroopa meistrivõistlustel ning sai individuaalarvestuses 25., 26. ja 95. koha. 2020-21 talve lõpus sai Jeanmonnot tähistada oma MK- võistluste debüüti 2021. aasta märtsis Nové Město na Moravě võistluste raames. Esimeses sõidus, 6. märtsil 2021 toimunud sprindis, saavutas ta punktiarvestuses 30. koha ja sellega seotud jälitussõidus 35. koha. Järgmisel nädalal suutis prantslanna sprindi 48. kohalt tõusta veatu laskesooritusega 26. kohtale jälitussõidus. Hooaja lõpuvõistlusel Östersundis jäi ta sprindis 56. ja jälitussõidus 42. kohalt punktidest puudu ning lõpetas hooaja MK-võistluste üldarvestuses 72. kohal. ​ Pärast seda, kui Jeanmonnot ei suutnud kvalifitseeruda MM-koondisse, alustas ta hooajal 2021-22 talve kõrgeimal võistlustasemel. Kuni hooaja tipuni osales ta MK-etappidel, kuid ei suutnud saavutada poodiumikohta. See juhtus 2022. aasta Euroopa meistrivõistlustel ekstreemsete ilmastikuolude tõttu paarissõidu segateatevõistlusel koos Émilien Claude'iga ja võideti neljast möödalsust hoolimata hõbemedal. Pärast EM-i esines Jeanmonnot väga tugevalt, tema hooaja esimestele poodiumikohtadele järgnes esimene IBU karika võit Ridnauni sprindis. See ja teine ​​poodiumikoht lõpus aitasid prantslannal võita üldarvestuse, edestades Ragnhild Femsteinevikut 25 punktiga. Hooaja lõpus osales ta Oslos MK-etapil ja saavutas jälitussõidus 31. koha. Ka suvi oli edukas, Blinkfestivalenil alistas teda vaid supersprindis Linn Persson, oktoobris tuli ta ka sprindis Prantsusmaa meistriks, jättes selja taha MK-etappidel startijad nagu Julia Simon.

IBU karika üldvõitjana kindlustas Jeanmonnot isikliku stardiõiguse 2022-23 hooaja avaetapil Kontiolahti MK-võistlustele ja tegi isikliku rekordi 12. koha näol esimeses sõidus, eraldistardisõidus. Ta lubati ka teatesõidus starti ja tuli seal neljandaks. Nädal hiljem Hochfilzenis tähistas prantslanna koos Anaïs Chevalier-Boucheti, Chloé Chevalieri ja Julia Simoniga oma esimest MK-võitu teatesõidus. 2022. aasta lõpus suutis Jeanmonnot kodusel MK-etapil Le Grand-Bornardis esmakordselt individuaalsõidus esikümnesse jõuda. Ta tuli sprindivõistlusel üheksandaks ja suutis kaks päeva hiljem selle koha taas ületada, saades ühisstardis kuuenda koha. Prantslanna alustas 2023. aastat MK-etapil Pokljukas kümnenda ja 13. kohaga sprindis ja jälitussõidus ning teise kohaga paarissõidu segateatesõidus koos Antonin Guigonnatiga. Nädal hiljem Ruhpoldingi MK-etapil jõudis Lou Jeanmonnot esimest korda karjääri jooksul individuaalse MK-võistluse poodiumile. 15 km eraldistardi võistluses pidi prantslanna tunnistama kaotust vaid Lisa Vittozzile ja sai tänu veatule laskesooritusele tähistada teist kohta. Talve jooksul, võitis ta teatevõistluses veel kaks korda. Oberhofi MK-etapil oli parim individuaalne tulemus jälitussõidus saavutatud 6. koht, naiste teatesõiduga sai tal üllatuslikult koos naiskonnaga neljanda koha. 2023. aasta märtsis Östersundis toimunud võistlustel tõusis Jeanmonnot teatesõidus taas poodiumile, samuti tabas ta kõik paarkümmend sihtmärki ühisstardis ning kaotas Dorothea Wiererile vaid kuue sekundiga. Hooaja kokkuvõttes oli tulemuseks 11. koht üldarvestuses ja laskeprotsent 89%, kuid silmapaistvaim statistika oli suusaaegade ekstreemne paranemine. Kui eelmisel talvel sõitis ta keskmisest kaks protsendipunkti aeglasemalt, siis prantslanna tõstis seda väärtust viis protsenti ja oli uuel talvel rajal keskmisest sportlasest oluliselt kiirem.

Hooajal 2023/24 sai Lou Jeanmonnot Rootsis Östersundis sprindis karjääri esimese individuaalse MK-sarja etapivõidu.

Maailma karikasarja etapivõidud[muuda | muuda lähteteksti]

Jrk-nr Kuupäev Võistluspaik Võistlusala
1. 1. detsember 2023 Rootsi Östersund Sprint 7,5 km
2. 3. detsember 2023 Rootsi Östersund Jälitussõit 10 km
Jrk-
nr
Kuupäev Võistluspaik Võistlusala
1. 11. detsember 2022 Austria Hochfilzen Teatesõit (1}
2. 22. jaanuar 2023 Itaalia Anterselva Teatesõit (1}
3. 5. märts 2023 Tšehhi Nové Město Segateatesõit (2}
4. 25. november 2023 Rootsi Östersund Segateatesõit (3}
(1) Anaïs Chevalier-Bouchet, Chloé Chevalier ja Julia Simon
(2) Caroline Colombo, Éric Perrot ja Fabien Claude
(3) Quentin Fillon Maillet, Émilien Jacquelin ja Justine Braisaz-Bouchet

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]