Kreeka jalgpallikoondis

Allikas: Vikipeedia
Kreeka jalgpallikoondis
Jalgpalliliit Elliniki Podosferiki Omospondia
(asutatud 1926)
Konföderatsioon UEFA
Peatreener Claudio Ranieri
Kapten Dimítris Salpingídis
Rekord­internatsionaal Giorgos Karagounis (139 mängu)
Parim väravakütt Nikos Anastopoulos (29 väravat)
FIFA edetabeli koht 55. (veebruar 2022)
Kõrgeim 7. (jaanuar 2014)
Madalaim 66. (september 1998)
Esimesed värvid
Teised värvid
Esimene kohtumine Kreeka Itaalia 1:4
(Ateena, 7. aprill 1929)
Suurim võit Kreeka Süüria 8:0
(Ateena, 25. november 1949)
Suurim kaotus Ungari Kreeka 11:1
(Budapest, 25. märts 1938)
Maailmameistrivõistlused
Kvalifitseerunud 3 (esmakordselt 1994)
Parim tulemus Kaheksandifinaal (2014)
Euroopa meistrivõistlused
Kvalifitseerunud 4 (esmakordselt 1980)
Parim tulemus Euroopa meister (2004)
Kreeka jalgpallikoondis (2010)

Kreeka jalgpallikoondis on Kreeka jalgpalliliidu esindusmeeskond, mis esindab Kreekat rahvusvahelistel jalgpallivõistlustel.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

MM-võistluste finaalturniirile on jõutud vaid korra (1994), kuigi osaletud on kõigil turniiridel, välja arvatud aastatel 1930 ja 1950. EM-võistluste finaalturniirile 2004. aastal jõudsid kreeklased pärast 24-aastast vaheaega teist korda.

Koondise ajaloo suurima kaotuse 1:11 said kreeklased 1938. aasta MM-i valikmängus Budapestis Ungarilt. 1970. aastatel oldi MM finaalturniiridele jõudmisele kaks korda väga lähedal. 1970. aasta MM-i valikturniiril jäädi grupi võitjast Rumeeniast maha vaid ühe punktiga, 1976. aasta EM-i valikturniiril saadi Saksamaa LV järel grupis teine koht.

1980. aasta EM-i valikturniiril edestati nii Ungarit, Soomet kui ka NSV Liitu ning Itaalias mängiti kaheksa finalisti seas. Tulemuseks jäi kaks kaotust ja väravateta viik hilisema meistri Saksamaa LV-ga.

1994. aastal jõuti MM-i finaalturniirile. USA-s kreeklased edu ei saavutanud, kaotati Bulgaariale, Argentinale kui ka Nigeeriale ning väravad jäid löömata.

2004. aasta EM-i valiktsüklit alustas Kreeka kahe kaotusega, kuid seejärel tunnistasid sakslase Otto Rehhageli hoolealused ainult võite ning edestasid valikgrupi favoriiti Hispaaniat. "Me ei taha Portugali minna ainult Kreekat esindama, tahame seal ka midagi saavutada," oli Rehhagel öelnud.

Ja Rehhagel pidas sõna, sest üheksanda riigina krooniti Euroopa meistriks Kreeka meeskond. 12. EM-i finaalis võitsid kreeklased turniiril juba teist korda Portugali. Kui turniiri avakohtumises 12. juunil saadi vastasest jagu 2:1, siis finaalis oldi kodumeeskonnast üle 1:0.

Kreeklastel oli kogu mängu jooksul kasutada ainult üks nurgalöök portugallaste kümne vastu ja selle teenis teise poolaja 12. minutil kaitsja Gioúrkas Seitarídis. Angelos Basinas saatis palli paremast nurgast värava ette, Angelos Charisteas sai sellele viie meetri kaugusel väravajoonest peaga pihta ja oligi meister selgunud. Portugali meeleheitlikud üritused viik jalule seada jooksid kõik liiva. Kreeka võitis pärast õnnega pooleks alagrupist edasipääsemist kõik kolm mängu järjest tulemusega 1:0 – esmalt valitseva meistri Prantsusmaa, siis poolfinaalis enne seda kõik neli vastast võitnud Tšehhi ja finaalis ka korraldava maa meeskonna. Vaid Venemaal õnnestus alagrupis Kreeka üle mängida.

"Kreeklased kirjutasid jalgpalliajalugu. See on sensatsioon ja harjumatu tulemus pole olulised mitte ainult Kreeka, vaid kogu Euroopa jalgpalli jaoks," sõnas Rehhagel. "Meeskond mängis suurepäraselt ja kasutas ära oma võimalused. Tunnistan, et tehniliselt olid vastased meist ju paremad."

Sakslasest Otto Rehhagelist sai esimene võõramaalasest treener, kes koondise Euroopa meistriks viinud.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]