Ángelos Basinás

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Angelos Basinas)
Ángelos Basinás
Sünniaeg 3. jaanuar 1976 (48-aastane)
Medalikohad
Euroopa meistrivõistlused
Esimene koht 2004 jalgpall

Ángelos Basinás (sündinud 3. jaanuaril 1976 Spatas) on endine jalgpallur, Kreeka jalgpallikoondise poolkaitsja.

Kreeka rahvuskoondises mängis Basinás esimest korda 18. augustil 1999. Aastatel 1999–2009 mängis Basinás koondises 100 korda ja lõi 7 väravat.

Klubid[muuda | muuda lähteteksti]

Koondisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda mängis Basinás Kreeka jalgpallikoondises 18. augustil 1999 Salvadori jalgpallikoondise vastu 3:1 võidetud mängus. Esimese värava Kreeka kasuks lõi ta ülejärgmisel päeval samuti Salvadori vastu 3:0 võidetud sõprusmängus.

Sellest ajast on ta kuulunud Kreeka jalgpallikoondisse. Kuni 2009. aastani pidas ta Kreeka eest 100 mängu ja lõi neis 7 väravat. 2 korda on ta skoorinud Malta jalgpallikoondise vastu: 2008. aasta EM-valikturniiril nii võõrsil kui kodus.

2004. aasta EM-il Portugalis osales Basinás avakohtumises Portugali jalgpallikoondise vastu, mille Kreeka võitis 2:1. Selles mängus realiseeris ta 51. minutil penalti, millega viis Kreeka 2:0 ette. Kohtumises Hispaania jalgpallikoondise vastu ta ei osalenud. Kolmandas alagrupimängus Venemaa jalgpallikoondise vastu võeti ta välja 41. minutil seisul 0:2. Kreeka kaotas 1:2, kuid tuli alagrupis teiseks ja pääses veerandfinaali Prantsusmaa jalgpallikoondise vastu, mille Kreeka võitis 1:0. Basinás mängis esimesed 85 minutit ja vahetati välja, kui värav oli löödud. Poolfinaalis Tšehhi jalgpallikoondise vastu mängis Basinás esimesed 72 minutit ja vahetati välja seisul 0:0. Kreeka võitis lisaajal löödud väravast. Finaalis Portugali vastu mängis ta kogu kohtumise ja talle anti esimese poolaja üleajal kollane kaart. Kreeka võitis kohtumise 1:0 ja tuli Euroopa meistriks.

Euroopa meistrina kutsuti Kreeka järgmise aasta konföderatsioonide karikavõistlustele, mis toimusid Saksamaal. Basinás osales kõigis Kreeka mängudes algusest lõpuni. Kreeka kaotas Brasiilia jalgpallikoondisele 0:3 ja Jaapani jalgpallikoondisele 0:1 ning viigistas Mehhiko jalgpallikoondisega 0:0. Alagrupi võitis Mehhiko Brasiilia ees, Kreeka jäi alagrupis viimaseks. Karika võitis Brasiilia.

2008. aasta Euroopa meistrivõistlustel Austrias mängis Basinás taas kaasa kõik Kreeka mängud algusest lõpuni, kahes esimeses kaptenina. Kreeka kaotas 0:2 Rootsile, 0:1 Venemaale ja 1:2 Hispaaniale ning jäi alagrupis viimaseks. Hispaania vastu sai Basinás 72. minutil kollase kaardi.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ángelos Basinás on 180 cm pikk.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]