Kasutaja:Mesimummu/Teaduspark

Allikas: Vikipeedia

TEADUSPARK

Definitsioon

Turku Teaduspark

Teaduspark (ka tehnoloogiapark), (inglise keeles science park, research park, science and technology park, tehnopolis), on ehitiste piirkond, mille ülesandeks on teadusel põhineva majanduse arendamine.

Teadusparkide iseloomustus[muuda | muuda lähteteksti]

- neil on lähedased sidemed ülikoolide, uurimiskeskuste ja teiste kõrgharidus- ning uurimisinstitutsioonidega;

- nad on ellu kutsutud teadmismahukate või lisandväärtust loovate ettevõtete loomise ja kasvu toetamiseks;

- nende eesmärk on edendada tehnosiiret ehk teadustulemuste ettevõtlusesse rakendamist.

Teadusparkide tekkimine[muuda | muuda lähteteksti]

Teaduspargid hakkasid maailmas laiemalt levima 1980-ndatel aastatel. Teaduspargi kontseptsioon kätkeb endas ruumiliselt kokku kuuluvate (kõrg)tehnoloogiliste firmade kogumit, mis paikneb ülikoolilinnakus või selle läheduses. Kogumis leviv ja levitatav oskusteave on teadusarengu impulsiks ja loob majanduslikku väärtust. Maailmas on teadusparkidest välja kasvanud näiteks Nokia ja HP. Näiteks

Cambridge’i teaduspargis on ülikooli ajupotentsiaali baasil tekkinud hulgaliselt väikefirmasid, mis on sealse majandusarengu mootoriks.

Üks Cambridge´i teaduspargi meditsiiniuuringute keskustest

Maailma kuulsaim tehnoloogiakeskus on USA California osariigis Silicon Valley, millest on saanud paljudele teistele maailma piirkondadele järgimisväärne eeskuju. Silicon Valley (Räniorg) rajati enne II Maailmasõda. Juba 1960.aastate alguseks oli sellest kujunenud innovatsioonikeskus, kuhu rajasid oma peakorterid Apple, Hewlett-Packard jt. infotehnoloogia juhtivad ettevõtted. Kohalikel ülikoolidel (eriti Stanfordil) on oluline koht Silicon Valley tehnoloogilise edukuse tagamisel. Eestile lähimatest teadusparkidest on tuntuim kahtlemata Soomes firma Nokia ja Oulu linna, täpsemalt selle ülikooli koostöö. 1980. aastate algul kerkis Oulu lähedale soisele maale maailma põhjapoolseim teaduspark. 1865. aastal asutati Lõuna-Soomes paberitehas Nokia. Samasse kerkis peagi ka kummitööstus, mis 1922.a. ostis Soome kaablitööstuse. 1967.aastal liitusid nad kolmekesi Nokia Grupiks. Selleks ajaks oli firmas ka elektroonikaosakond, mis 460 töötajaga andis 3% ettevõtte käibest. 1981.aastal alustati mobiiltelefonide tootmisega, 1990.a. müüdi kõvalharud (autokummitööstus jm) maha ning spetsialiseeruti telekommunikatsioonitehnikale. Nüüdseks on Nokia mobiiltelefonid vallutanud kolmandiku maailmaturust.

Teaduspargid maailmas[muuda | muuda lähteteksti]

Põhjamaades on veel Taani Kopenhaageni ja Rootsi Malmö 11 ülikooli ja muu kõrgkooli vahelise ühisprojekti tulemusena loodud Medicon Valley Academy (viitega Silicon Valleyle) meditsiini-ja biotehnoloogiaalasteks uuringuteks. Jaapanis Tokyo lähedal asub Tsukuba Science City. Uuematest tehnoloogiakeskustest maailmas avati 2001.aastal Araabia Ühendemiraatides kõrbes infotehnoloogiakeskus Dubai Internet City (DIC), mille oluline eesmärk on hoida kinni Araabia maade intelligentsi ja tuua tagasi neidki, kes on lahkunud (eelkõige Silicon Valleysse). [1] Maailma tuntuimad kõrgtehnoloogiapiirkonnad on lisaks eelnimetatutele ka Route 128 Massachusettsi Tehnoloogiainstituut (MIT), Bostoni ja Cambridge teaduspark Cambridge Ülikooli, Londoni läheduses. Edukamad teaduspargid asuvad suurlinnadest väljaspool, küll neist mitte kaugel. Lootuses samuti edu saavutada, inspireerituna Silicon Valley-st, on paljudesse regioonidesse rajatud teadusparke-kõrgtehnoloogiaettevõtteid. Teadusparkide nimetustes on tihti esinemas sõnad „Silicon“ või „Valley“[2]:

Teaduspargid Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis asub 2 teadusparki, Tartu ja Tallinna Teaduspargid, millest Tartu Teaduspark (loodud 1992.a.) oli kogu Baltikumis esimene, uuendusliku idee algataja.

Tartu Teaduspark[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Teaduspark (lühend TTP) on teaduspark, mis asub Tartus. Ta on asutatud 1992. aastal esimese omalaadse organisatsioonina Balti riikides. 1996.a. muudeti omandivormi ning Tartu linn ja maakond, Tartu Ülikool, Eesti Maaülikool ja TÜ Füüsika Instituut asutasid Sihtasutuse Tartu Teaduspark, mis tegutseb tänase päevani. TTP kui innovatsiooni tugistruktuuri tegevuse eesmärgiks on teadus- ja tehnoloogiamahukate ettevõtete tekke, arendamise ning tegevuse toetamine, pakkudes infrastruktuuri- ja äriarendusteenust Tartu regioonis. TTP visiooniks on, et aastal 2013 on Tartu Teaduspark: teadus- ja tehnoloogiamahukate firmade rahvusvaheline kasvukeskus ning regiooni innovatsioonisüsteemi arengumootor.

Nimetatud visiooni saavutamiseks on TTP püstitanud kuus strateegilist eesmärki

  • Atraktiivse ärikeskkonna loomine kinnisvaraarenduse kaudu;
  • Alustavaid ettevõtjaid toetava inkubatsioonikeskuse arendamine;
  • Kõrgtehnoloogilist tööstust toetavate pooltööstuslike laborite väljaarendamine;
  • Klastrite loomise toetamine ja rahvusvaheliste koostöövõrgustike arendamine;
  • Paindlike finantseerimisskeemide arendamine alustavate ettevõtjate toetamiseks;
  • Innovaatilise organisatsiooni ja inimkapitali arendamine.[3]

Tallinna Teaduspark Tehnopol[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinna Teaduspark Tehnopol on teadus- ja ärilinnak, mis on koduks alustavatele ja kasvavatele tehnoloogiaettevõtetele. Täna tegutseb Tehnopolis üle 150 ettevõtte ja meie naabruses asuvad Tallinna Tehnikaülikool ja IT Kolledž. Tehnopol numbrites:

  • 160+ teenuseid kasutavat ettevõtet(lisaks pargis tegutsevale 150 ettevõttele)
  • 20+ alustavat ettevõtet Startup Inkubaatoris
  • 14 000 tudengit ja 1 300 teadlast vahetus läheduses
  • 36 000 m² üüritavat kontori- ja laboripinda
  • 5 teadusarenduskeskust

Tallinna teaduspargi visiooniks on areneda Läänemere regiooni kõrgtehnoloogiafirmade esimeseks valikuks, ülemaailmselt atraktiivseks ettevõtluskeskkonnaks.[4]

Teadusparkide roll ja vajalikkus[muuda | muuda lähteteksti]

Tüüpilised nõudmised teaduspargi loomiseks on piirkonnas innovatiivsete tehnoloogiliste ideede “ühispaja” olemasolu, julge ja riskeeriva kapitali olemasolu, ning arendusliku, uurimusliku ja tööstusliku infrastruktuuri olemasolu piirkonnas. Teaduspargid mängivad üsna olulist rolli emamaa rahvusvahelises konkurentsivõitluses parema positsiooni välja võitlemisel ning jätkuvaks emamaal kõrgtehnoloogiale baseeruva majandusharu arengu toetamiseks. Teaduspargi idee on luua suurepärane innovatiivne keskkond.[5]

Teadusparkide tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

On kaks domineerivat teadusparkide tüüpi, need mis on kujunenud spontaanselt ning teised, mis on kujundatud sihikindla tegevusega. Kuigi tänapäeval luuakse peamiselt teist tüüpi teadusparke, siis kõige kuulsamad ja edukamad esindavad esimest tüüpi teadusparke, mõned näited: Silicon Valley, asukoht lähedal Stanfordi Ülikoolile; Boston´s Route 128, asukoht on Massachusetsi Tehnoloogia Instituudi ja Harvard´i Ülikooli läheduses, North Carolina´s Research Triangle Park, paikneb Duke´i ja North-Carolina ülikoolide läheduses. Need kolm piirkonda on saanud eeskujuks paljudele teistele keskustele. Taoliste teadusparkide puhul on peamine saavutus vastava keskkonna loomine, mis püsivalt toodab uusi tehnoloogiaid, kogemustega professionaalseid töötajaid ning (era)ettevõtteid. Kõrgtehnoloogilist ettevõtlust soodustatakse läbi eritingimustega piiratud maksusoodustuste, riigi poolt laenude andmine investeeringutele ja uurimus- ja arengutegevustele. Lisaks otsestele soodustustele, saavad kõrgtehnoloogiaga tegelevad ettevõtted sageli tulu riigiga sõlmitavate lepingutega. Nende lepingutega toetab riik osaliselt kõige riskantsemaid uurimus-ja arendustöid ja tootmisprojekte kõrgtehnoloogilistes tööstusharudes. Kuni teadusparkides on kõrgtehnoloogiliste firmade kontsentratsioon suurem kui mujal riigis, toetab USA selliseid piirkondi rohkemate soodustustega kui mujal regioonides. Eesmärgiks polegi soodustused omaette, peamine põhjus paigutada oma äritegevust teadusparkidesse, on saavutatav sünergiline efekt, mis iseloomustab kõige paremini teadusparkide olemust[5]

Vaata lisaks[muuda | muuda lähteteksti]

  • Science Park [[1]]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. S.Mäeltsemees,Maailma ühiskonnageograafia gümnaasiumile, 2.osa,AS Bit, 2005 Kasutatud 03.06.2012
  2. Silicon Valley, Kasutatud 03.06.2012
  3. Tartu Teaduspark, Kasutatud 04.06.2012
  4. Tehopoli koduleht, Kasutatud 04.06.2012
  5. 5,0 5,1 G. Raagmaa MMG Konspekt, Kasutatud 04.06.2012