Kasutaja:Maria Mussijenko/Moldova põllumajandus

Allikas: Vikipeedia

Põllumajandus[muuda | muuda lähteteksti]

Mongoolia põllumajanduse osa SKTs on küllaltki väike – vaid 13,8% ja hõivatud 26,4% [1] tööealisest rahvastikust, selle majandusharu roll riigi majanduses on suur.

Moldova pinnamood enamasti on kinguline tasandik. Moldovas on parasvöötme kontinentaalne kliima tüüp. Tänapäevas 6% territooriumist on metsad, veel Moldovas on aasad ja stepid. Moldova põhjaosas on mustmullad. Need mustmullad on kõige viljakamad,aga veel on teised mustmullad asuvad lõunaosas, keskosas ja põhjaosas ka. Moldovas veel on metsamullad, millised on kõrgustikkudel kekosas ja põhjaosas, ning settemullad, millised asuvad jõelammides. need mulad sisaldavad kenakesi huumusi hulki. Loodustingimused on soodsad põllumajanduse arengule.


Kõige rohkem toodetakse suhkrupeet ( 587 tuh/t).Samuti kasvatatakse mais ( 572 tuh/t), viinamari ( 506 tuh/t), nisu ( 495 tuh/t), raps ( 58 tuh/t ), tomatid ( 48 tuh/t). Kõige rohkem Moldovas peetakse veiseid ja lammbad umbes 191 tuhat,kitsed 129 tuhat, sead 410 tuhat , hobused 46 tuhat, eeslid 2 tuhat.

Moldovas toodetakse odramärjuke ( 102 tuh/t), õli ja mais ( 7 tuh/t), suhkur ( 83 tonni), vein ( 121 tuh/t)

Import[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige rohkem Moldova importib jahu ( 1 mln/t), suhkur ( 225 tuh/t), nisu ( 220 tuh/t).

Eksport[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige rohkem Moldova eksportib veine ( 119 tuh/t) ja õunasidad ( 195 tuh/t), maise ( 131 tuh/t).


Viited[muuda | muuda lähteteksti]