Käsna-Kalle Kantpüks

Allikas: Vikipeedia
Käsna-Kalle Kantpüks
SpongeBob SquarePants
Žanr joonissari
Stsenarist Stephen Hillenburg
Peaosades Tom Kenny
Bill Fagerbakke
Rodger Bumpass
Clancy Brown
Carolyn Lawrence
Riik  Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Hooaegu 14 Muuda Vikiandmetes
Jagusid 296 Muuda Vikiandmetes
Tootmine
Jao kestus 9–30 minutit
Linastamine
Kanal Nickelodeon
Esmaeeter alates 1. maist 1999
Eesti kanal TV3 , Kanal 2, Nickelodeon
Välislingid
Ametlik koduleht
Sissekanne IMDb-s

"Käsna-Kalle Kantpüks" on Emmy auhinna võitnud Ameerika Ühendriikide joonissari, mille autor on merebioloog Stephen Hillenburg. Seriaali hakkas 1999. aastal tootma Nickelodeon Animation Studios.

Eestis näitasid/näitavad sarja TV3, Kanal 2 ja Nickelodeon. Eestikeelset teksti on lugenud Ardo Ran Varres.[viide?]

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Joonissarja peategelane on Bikini atolli merealuse linna Bikiini Põhi elanik kollane merekäsn Käsna-Kalle Kantpüks (ingliskeelses sarjas täisnimi SpongeBob SquarePants). Ta elab koos lemmiklooma teo Gary'ga (ingliskeelses sarjas täisnimi Gary the Snail) ananassimajakeses ning töötab kiirtoidurestoranis krabiburgeri valmistajana.

Käsna-Kalle naabrid on kivi all elav roosa, laisk ja lihtsameelne meritäht Patrick (ingliskeelses sarjas täisnimi Patrick Star), kes on Käsna-Kalle üks parimatest sõpradest, ja pessimistlik kalmaar Kalmer (ingliskeelses sarjas täisnimi Squidward Tentacles), kellega ta töötab koos hr Krabi juures. Kalmer elab majas, mis meenutab Lihavõttesaarel paiknevat kivikuju.

Sarja osalised on ka:

  • Hr Krabi (ingliskeelses sarjas täisnimi Eugene Krabs) – ahne ja isekas krabi, kiirtoidurestorani Krõbe Krabi omanik. Teenis nooruses mereväes. Tal on tütar kašelott Pearl (ingliskeelses sarjas täisnimi samuti Pearl);
  • Sandy (ingliskeelses sarjas täisnimi Sandra Cheeks) – Texasest pärit orav. Elab vee all klaaskupli all, kus kasvab tamm. Ta on teadlane. Harrastab karated ja ekstreemsporti. Ta on lisaks Patrickule Käsna-Kalle teine parim sõber;
  • Plankton – (ingliskeelses sarjas täisnimi samuti Plankton) roheline ja ühesilmne kopepood. Hr Krabi rivaal ja kunagine sõber, kes tegutseb Krõbeda Krabi vastas asuvas toitlustusasutuses Solgi Ämber. Üritab pidevalt krabiburgeri salajast retsepti varastada.

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

2004. aastal valmis esimene täispikk joonisfilm "Käsna-Kalle Kantpüksi film" (inglise keeles "The SpongeBob SquarePants Movie").

2015. aastal valmis teine täispikk joonisfilm "Käsna-Kalle Kantpüks" (inglise keeles "The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water").

2020. aastal esilinastus kolmas täispikk joonisfilm "Käsna-Kalle film: Käsn jooksus" (inglise keeles "The SpongeBob Movie: Sponge on the Run").

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]