John R. Bolton

Allikas: Vikipeedia
John Bolton (2017)

John Robert Bolton (sündinud 20. novembril 1948 Baltimore'is Marylandi osariigis) on Ameerika Ühendriikide diplomaat ja riigiametnik, poliitikakommentaator ja jurist.[1]

9. aprillist 2018 kuni 10. septembrini 2019 oli ta Ameerika Ühendriikide riikliku julgeoleku nõunik.[2]

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Bolton sündis tuletõrjuja pojana ja kasvas üles Baltimore'i töölisrajoonis. Ta õppis koos Bill ja Hillary Clintoniga Yale'i Ülikoolis õigusteadust. Bolton omandas Yale'is bakalaureusekraadi summa cum laude ning 1974. aastal doktorikraadi.

Ehkki Bolton põhimõtteliselt toetas Vietnami sõda ja astus Marylandi Rahvuskaardi liikmeks, ei läinud ta ise sõdima, sest tema sõnul oli talle ajaks, mil ta ülikooli lõpetas, juba selge, et sõda on kaotatud.

Bolton abiellus Gretchen Smithiga, kellel on teaduskraad Wellewley College'ist ja New Yorgi Ülikoolist. Nad elavad Marylandi osariigis. Neil on tütar Jennifer Sarah, kes lõpetas Yale'i samal erialal kui isagi.

19741981 ja 19831985 töötas Bolton Washingtonis õigusbüroos Covington & Burling. 19931999 oli ta osanik õigusbüroos Lerner, Reed, Bolton & McManus.

USA presidentide Ronald Reagani ja George Bush vanema ajal töötas Bolton mitmel ametikohal Riigidepartemangus, justiitsministeeriumis ja Rahvusvahelise Arengu Agentuuris.

19972000 töötas ta tasuta (pro bono) James Bakeri assistendina. Baker oli endine riigisekretär, rahandusminister ja Valge Maja personaliülem, kes sel ajal töötas ÜRO peasekretäri Kofi Annani saadikuna Lääne-Saharas.

George W. Bushi ajal 20012005 oli Bolton riigisekretäri asetäitja relvastuskontrolli ja rahvusvahelise julgeoleku alal.

2005. aasta augustist kuni 2006. aasta detsembrini oli ta Ameerika Ühendriikide saadik ÜRO-s. Praegu töötab Kirkland and Ellise õigusbüroo nõunikuna.[3]

Bolton osaleb mitmes uuskonservatiivses rühmituses, näiteks Uue Ameerika Sajandi Projektis, Riikliku Julgeoleku Juudi Instituudis ning Lahe Rahu ja Julgeoleku Komitees. Ise Bolton ennast uuskonservatiiviks ei pea, väites, et on konservatiiv olnud sellest ajast peale, kui ta 1964. aastal tegi kampaaniat Barry Goldwateri presidendiks saamise poolt.

2009. aasta jaanuaris tegi Bolton ettepaneku lahendada Palestiina konflikt niimoodi, et Gaza tsoon läheks Egiptuse kontrolli alla ja Läänekallas läheks mingil kujul Jordaania kontrolli alla.

Meedia ja mõttekojad[muuda | muuda lähteteksti]

Bolton on konservatiivse mõttekoja American Enterprise Institute liige ja Fox News Channeli poliitikakommentaator.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "John R. Bolton - Of Counsel". Originaali arhiivikoopia seisuga 12. jaanuar 2015. Vaadatud 30. augustil 2010.
  2. http://www.newsweek.com/iran-threatens-trump-strong-response-john-bolton-877306
  3. "John R. Bolton - Of Counsel". Originaali arhiivikoopia seisuga 12. jaanuar 2015. Vaadatud 30. augustil 2010.