Harilik põdramokk

Allikas: Vikipeedia
Harilik põdramokk
Harilik põdramokk Sarcodon imbricatus Foto: Sven Pruul
Harilik põdramokk Sarcodon imbricatus Foto: Sven Pruul
Taksonoomia
Riik Seened Fungi
Hõimkond Kandseened Basidiomycota
Klass Agaricomycetes
Selts Lehternahkiselaadsed Thelephorales
Sugukond Mütsnarmikulised Bankeraceae
Perekond Põdramokk Sarcodon
Liik Harilik põdramokk Sarcodon imbricatus

Harilik põdramokk (Sarcodon imbricatus) on põdramoka perekonda kuuluv seeneliik.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kübar on kumer, hallikaspruun või pruun, tihedalt kaetud suurte, osaliselt kattuvate, teravatipuliste, tumepruunide või mustpruunide soomustega. Kübara laius on 5–20 cm. Kübara alakülg on kaetud rippuvate kahvatupruunide narmastega. Seene jalg on kuni 10 cm kõrge. Seeneliha on kõva, valge, vananedes muutub hallikaspruuniks.

Kasvukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Kasvab palu- ja loomännikutes, mõnikord ka männisegametsades. Tavaline kõikjal Eestis, aga esineb ebaühtlaselt. Harilik põdramokk on tavalisem Ida- ja Kagu-Eesti okas- ja segametsades, peamiselt küll palumännikuis, ning Loode-Eesti loometsades. Kui põdramokad valgusrikka männiku all hulgakesi, sageli ka nõiaringina, koos kasvavad, jätavad nad mõjusa mulje. Kasvab augustist oktoobrini.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Söögiseenena[muuda | muuda lähteteksti]

Põdramokk on väga hea söögiseen[viide?]. Seeneliha on vürtsise lõhnaga, mõnikord maheda, mõnikord aga kibeda maitsega. Maheda maitsega seeni võib noorelt süüa, vanana muutuvad nad liiga vintskeks. Mõned inimesed on põdramoka suhtes tundlikud ja neil tekitab seen seedehäireid või kõhuvalu. Seepärast tuleks põdramoka söömisesse suhtuda ettevaatlikult ja kasutada teda vaid vähesel hulgal segus teiste seentega, et roa maitsele ja lõhnale vürtsikust lisada. Sobib suppideks, kastmeteks, praetult ja hautatult kartulite ja köögiviljadega.

Värvimiseks[muuda | muuda lähteteksti]

Harilik põdramokk on üks väheseid seeni, millega on võimalik värvida siniseks. Värvimiseks on parimad mändide läheduses kasvavad ja juba tumedaks tõmbunud vanad viljakehad.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]