Egiptuse riigipeade loend

Allikas: Vikipeedia

Egiptuse riigipeade loend esitab Egiptuse territooriumit valitsenud monarhide ja presidentide nimestiku alates 1805. aastast, mil Egiptus saavutas de facto iseseisvuse Osmanite riigi võimu alt.

Monarhia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Kediivid Osmanite riigi koosseisus (1805–1882)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Egiptusest sai de facto iseseisev riik 1805. aastal, mil Osmanite asehaldur (wāli) Muḩammad `Alī hakkas sisuliselt teostama võimu sultanist sõltumatult ja võttis endale kediivi tiitli. De iure jäi Egiptus edasi Osmanite riigi osaks ja Osmani sultanid, kuigi jõuetud sõjaliselt sekkuma, Egiptuse sõltumatust ei tunnistanud. Alles 1867. aastal tunnistasid nad Egiptuse valitsejate kediivi tiitlit ja laiendatud võimupiire, kuid nominaalselt jäi Egiptus ka siis Osmanite riigi osaks.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Muḩammad ‘Alī (17691849) 1805, 17. mai 1849, 2. august
Regendinõukogu 1848, 15. aprill 1848, 20. juuli
‘Ibrāhīm (regent) (17891848) 1848, 20. juuli 1848, 10. november
‘Abbās Ḩilmī (regent) (18121854) 1848, 10. november 1849, 2. august
‘Abbās I (18121854) 1849, 2. august 1854, 13. juuli
Muḩammad Sa‘īd (18221863) 1854, 13. juuli 1863, 18. jaanuar
Ismā‘īl (18301895) 1863, 18. jaanuar 1879, 26. juuni
Taufīq (18521892) 1879, 26. juuni 1882, 14. september

Kediivid Suurbritannia protektoraadi all (1882–1914)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Suurbritannia mõju oli kasvanud Egiptuses alates 1870. aastatest ja suvel-sügisel 1882 viis see Egiptuse sisulise okupeerimiseni brittide poolt. Kuigi ametlikult Egiptuse õiguslik-poliitiline staatus ei muutunud, sai riigist nüüd de facto Suurbritannia protektoraat. Kediivid säilitasid seejuures oma positsiooni riigipeana.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Taufīq (18521892) 1882, 14. september 1892, 7. jaanuar
‘Abbās II (18741944) 1892, 8. jaanuar 1914, 19. detsember

Sultanid Suurbritannia protektoraadi all (1914–1922)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ametlikult kuulutati Suurbritannia protektoraat Egiptuses välja 18. detsembril 1914 ja järgmisest päevast omistati Egiptuse valitsejale sultani tiitel.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Ḩusayn Kāmil (18531917) 1914, 19. detsember 1917, 9. oktoober
Fu'ād I (18681936) 1917, 9. oktoober 1922, 16. märts

Egiptuse kuningriik (1922–1953)[muuda | redigeeri lähteteksti]

16. märtsil 1922 kuulutas Egiptus ühepoolselt välja iseseisvuse ja seoses sellega muutis valitseja tiitli sultanist kuningaks. Suurbritannia tunnistas Egiptuse iseseisvust ametlikult 14. novembril 1936. Troonil jätkas alates 1805. aastast riiki valitsenud Muḩammad ‘Alī dünastia.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Fu'ād I (18681936) 1922, 16. märts 1936, 28. aprill
Fārūq I (19201965) 1936, 28. aprill 1952, 26. juuli
Muḩammad ‘Alī (regent) (18751955) 1936, 28. aprill 1937, 29. juuli
Fu'ād II (1952–) 1952, 26. juuli 1953, 18. juuni
Muḩammad ‘Abd al-Moneim (regent) (18991979) 1952, 26. juuli 1953, 18. juuni

Vabariik[muuda | redigeeri lähteteksti]

18. juunil 1953 likvideeriti monarhia ja kuulutati välja Egiptuse Vabariik. Aastatel 19581961 kandis riik nime Ühinenud Araabia Vabariik ja moodustas ühisriigi Süüriaga. Alates 11. septembrist 1971 on Egiptuse ametlik nimi Egiptuse Araabia Vabariik.

Egiptuse riigipea ametinimi on president, kuid sõjaväelise võimu aastatel on riigipea kandnud ka teistsuguseid tiitleid. Seetõttu on riigipeade erinevad ametinimed ära toodud tabelis.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
President
Muḩammad Najīb (19011984) 1953, 18. juuni 1954, 25. veebruar
Juhtiva Revolutsiooninõukogu esimees
Jamāl ‘Abd an-Nāşir (19181970) 1954, 25. veebruar 1954, 27. veebruar
President
Muḩammad Najīb (19011984) 1954, 27. veebruar 1954, 14. november
Juhtiva Revolutsiooninõukogu esimees
Jamāl ‘Abd an-Nāşir (19181970) 1954, 14. november 1956, 25. juuni
President
Jamāl ‘Abd an-Nāşir (19181970) 1956, 25. juuni 1970, 28. september
Anwār as-Sadāt (kohusetäitja) (19181981) 1970, 28. september 1970, 17. oktoober
Anwār as-Sadāt (19181981) 1970, 17. oktoober 1981, 6. oktoober
Şūfī Abū Ţālib (kohusetäitja) (19252008) 1981, 6. oktoober 1981, 14. oktoober
Ḩusnī Mubārak (1928–) 1981, 14. oktoober 2011, 11. veebruar
Relvajõudude Ülemnõukogu esimees
Muḩammad Ḩusayn Ţanţāwī (1935–) 2011, 11. veebruar 2012, 30. juuni
President
Muḩammad Mursī (1951–) 2012, 30. juuni 2013, 3. juuli
‘Adlī Manşūr (kohusetäitja) (1945–) 2013, 3. juuli

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]