Zbigniew Brzezinski

Allikas: Vikipeedia

Zbigniew Kazimierz Brzezinski (28. märts 1928 Varssavi26. mai 2017) oli Poola päritolu Ameerika Ühendriikide politoloog ja riigitegelane.

Zbigniew Brzezinski

Päritolu ja noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Brzezinski isa oli Poola diplomaat Tadeusz Brzeziński, kes töötas natsionaalsotsialismi tõusuaastatel (19311935) Saksamaal ning Stalini suure terrori päevil (19361938) Nõukogude Liidus. 1938. aastal määrati ta tööle Kanadasse, kuhu pere jäi ka pärast Teise maailmasõja puhkemist.

Doktorikraadi omandas Zbigniew Brzezinski Ühendriikides, Harvardi ülikoolis (1953), kus jõudis ka professorina tegutseda. 1958. aastal sai Brzezinski Ameerika Ühendriikide kodanikuks.

Brzezinski osales nõuandjana John Kennedy presidendikampaanias ning toetas hiljem Lyndon Johnsoni ja Hubert Humphrey kampaaniaid.

Aastatel 19731976 oli Brzezinski Trilateraalse Komisjoni esimeseks direktoriks.

Roll Ameerika välispoliitikas[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 19771981 oli Brzezinski president Jimmy Carteri julgeolekunõunik. Brzezinski toetas suhete normaliseerimist Hiina Rahvavabariigiga, täiendava relvastuskontrolli lepet Nõukogude Liiduga (SALT II kirjutati alla 1979). Tema ametiaega jäid ka Iraani islamirevolutsioon ja Nõukogude invasioon Afganistani. Ägeda Nõukogude-vastasena tuntud Brzezinskile on vahel pahaks pandud Afganistani modžahediinide relvastamist võitluseks Nõukogude vägedega.

Brzezinski oli Johns Hopkinsi Ülikooli professor. 2008. aasta presidendivalimistel oli Brzezinski üks Barack Obama välispoliitilisi nõuandjaid.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]