Zacatecas

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Mehhiko linnast; Mehhiko osariigi kohta vaata artiklit Zacatecase osariik; valla kohta vaata artiklit Zacatecase vald

Zacatecas

Pindala 443,7 km²
Elanikke 122 889 (2010)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 22° 46′ N, 102° 35′ W
Zacatecas (Mehhiko)
Zacatecas

Zacatecas on linn Mehhikos, Zacatecase osariigi ja Zacatecase valla halduskeskus.

Linn asub kitsas sügavas orus 2496 meetri kõrgusel merepinnast. Linna tänavad on kitsad ja mäkke minevad tänavad on väga käänulised.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Zacatecas

Zacatecas asutati 1548. aastal, kaks aastat pärast seda, kui Juan de Tolosa suure hõbedaleiukoha avastas, ja peagi sai sellest üks Mehhiko suuremaid mäetööstuskeskusi. See ja teised kaevandused läheduses meelitasid kohale palju rahvast ning 1588 andis Hispaania kuningas Felipe II Zacatecasele oma vapi. Zacatecases ka vermiti münte ja raha transporditi Hispaaniasse, et aidata maksta Hispaania kuningate arvukate sõdade eest.

Frantsisklased avasid Zacatecases 1616 kooli.

1835. aasta mais puhkes Zacatecases ülestõus Mehhiko presidendi Antonio Lopez de Santa Anna vastu, kes oli eelmisel aastal peatanud Mehhiko põhiseaduse kehtivuse ja kehtestanud diktatuuri. Santa Anna surus ülestõusu julmalt maha. Seejärel laskis ta oma sõduritel kaks päeva Zacatecases vägistada ja rüüstata. Tapeti üle 2000 tsiviilisiku.

1914. aastal Mehhiko revolutsiooni ajal elas Zacatecas üle revolutsiooni kõige verisema lahingu, Zacatecase lahingu, kus föderaalarmee sai hävitavalt lüüa konstitutsionalistide armeelt, mida juhtis Francisco Villa. Villa võit kukutas presidendi Victoriano Huerta. Lahingu ja kindral Villa monument on tänapäeval linna lähedal mäetipus ja selle juurest avaneb vaade kogu linnale.

Tänapäeval ei ole kaevandused enam linna majanduses olulised. Peamine kaevandus "Mina El Edén" ('Eedeni kaevandus') on muudetud turismi sihtkohaks, mille juurde kuuluvad maa-alune diskoteek ja suured kaevanduskoopad. Viimasel ajal ongi Zacatecas kujunenud mehhiklaste seas vaatamisväärsuseks ja paljud ärid keskenduvad turistidele.

Zacatecase ajalooline vanalinn kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Linnas on hulgaliselt kaunistatud ehitisi, vanu losse, munakivisillutisega tänavaid, koloniaalajast pärinevaid purskkaeve ja sepistatud laternaid. Linna keskmeks loetakse Armase väljakut, mille ääres on katedraal ja 18. sajandist pärit kuberneriloss. Linnas on väikeseid väljakuid ja parke, millest tuntuimad on Iseseisvuse park (Jardín de la Independencia) ja 19 m² suurune Juáreze aed (Jardín de Juárez). Paljud kirikud on muudetud muuseumideks või kunstigaleriideks.

Zacatecase eeslinnade hulgas on nii tuhaplaatidest ehitatud aguleid kui ka suletud kvartaleid rikastele.

Zacatecase sõpruslinnad on Azusa, El Paso ja Santa Fe (kõik USA-s).

Zacatecase hüüdnimi on "õilis ja ustav linn".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]