Y: The Last Man

Allikas: Vikipeedia

"Y: The Last Man" ("Y: Viimne mees") on Brian K. Vaughani koomiksiraamatute seeria, mida annab välja kirjastus DC Comics, kasutades Vertigo nime.

Sari on leidnud kriitikutelt märkimisväärset tunnustust.

Sarja kunstnikutöö on teinud põhiliselt Pia Guerra. Kunstniku sugu on palju rõhutatud, kuid Vaughan väidab, et kunstniku sugu ei ole teadlikult valitud, vaid tema stiil lihtsalt sobib selle sarjaga kõige paremini.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

"Y: The Last Man" on Vaughani katse õõnestada klassikalist meeste fantaasiat, et ollakse viimane mees maa peal. Salapärase epideemia tõttu on ühekorraga surnud kõik imetajad (kaasa arvatud seemnerakud ja looted), kellel on Y-kromosoom. Eranditeks on noor asjaarmastajast ahelatest põgeneja Yorick Brown ja tema karbusahv Ampersand.

Ühiskond on kaoses, sest infrastruktuurid varisevad kokku. Ellujäänud naised püüavad toime tulla meeste kaotusega, oma ellujääjakompleksiga ning teadmisega, et inimkond on määratud väljasuremisele. Vaughan paneb hoolikalt kokku uue ühiskonna, mis sellest kaosest tekib. Falliline Washingtoni monument muudetakse monumendiks surnud meestele. Tekib fanaatiline äärmusfeministlik organisatsioon Amatsoonia Tütred, mille liikmed usuvad, et Emake Maa on puhastanud end "hälbest" Y-kromosoomi näol. Tekivad mehe rolli etendavad armastajad ja prostituudid.

Yorick reisib koos sõpradega ringi, et näha, kuidas ühiskond pärast epideemiat hakkama saab. Paljudel naistel on Yoricki suhtes tagamõtted. Kuigi sarja aines on täiesti tõsine, on seal ka märkimisväärselt huumorit. Eriti Yorickilt pärineb hulgaliselt "kilde", kuid neid on pandud ka teiste suhu.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Ettevaatust, järgneb süžee ümberjutustus

Yorick Brown[muuda | muuda lähteteksti]

Noor asjaarmastajast ahelatestpõgeneja, viimne mees maa peal. Yorick on sageli hulljulge ning püüab pingelisi olukordi leevendada huumoriga. Ta on hädavares, kuid on tegelikult üsna terane. Ta on lõpetanud ülikooli inglise filoloogia alal, ta teab väga palju popkultuurist ning tema tulemasinale on graveeritud "fuck Communists" (kaval vihje Garth Ennise koomiksiraamatute sarjale "Preacher").

Agent 355[muuda | muuda lähteteksti]

Yoricki intelligentne, salapärane ihukaitsja. Tema tegelik nimi jääb saladusse. Ta kõrvaldas Jordaaniale kuuluva Helena amuleti, mis võib-olla kutsuski epideemia esile. Amuleti surnud omanik oli hoiatanud, et kui see peaks oma kodumaalt välja viidama, kutsub see esile tragöödia, mis on suurem kui Trooja sõda. Ta kuulub salapärasesse USA riiklikku agentuuri Culper Ring.

Doktor Allison Mann[muuda | muuda lähteteksti]

Geneetikaasjatundja, kes püüab aru saada epideemia põhjusest ning jälile saada Yoricki ellujäämise põhjustele. Allison on lesbi ja ta on armunud agenti 355. Mann arvab, et ta võis epideemia ise esile kutsuda, sest see leidis aset just sel ajal, kui ta sünnitas oma elujõulise klooni.

Ampersand[muuda | muuda lähteteksti]

Yoricki karbusahv. Vastus küsimusele, kuidas Yorick ellu jäi.

Hero Brown[muuda | muuda lähteteksti]

Yoricki vanem õde, kellest sai Amatsoonia Tütarde liige ning kellele tehti vennavastast ajupesu. Vihjatakse, et kui Hero oli lapsi, kasutas vanaisa teda seksuaalselt ära.

Beth Deville[muuda | muuda lähteteksti]

Yoricki tüdruksõber, kes elab parajasti Austraalias.

Victoria[muuda | muuda lähteteksti]

Amasoonia Tütarde karismaatiline juht, kes väitis, et enne epideemiat oli ta malemeister. Nüüd on ta surnud pea maharaiumise läbi.

Alter Tse'elon[muuda | muuda lähteteksti]

Iisraeli kindralstaabi uus ülem, juhib Iisraeli üksust, mille eesmärgiks on Yorick Iisraeli viia. Läks sõjatribunali alla, kuid põgenes, veendes oma valvureid endaga liituma ja kohtuniku tapma.

Sarja osad[muuda | muuda lähteteksti]

"Unmanned" (osad 1–5)[muuda | muuda lähteteksti]

Epideemia tabab inimkonda 17. juulil 2002. Kaks kuud hiljem saabub Yorick Washingtoni ja leiab oma ema, kes on USA Kongressi liige. Uus president määrab agent 355 eskortima Yorickit Bostonisse, kus dr Mann viimati elas. Loodetavasti saab Mann Yorickit uurida ning aidata maailma taasrahvastada. Kolm päeva hiljem informeeritakse Yoricki olemasolust Iisraeli kindralstaabi uut ülemat. Iisraeli sõdurid hävitavad dr Manni labori ning sunnivad tal koos agent 355 ja Yorickiga minema Californiasse oma varulaborisse. Yorickit huvitab rohkem, kuidas leida tüdruksõpra Beth Deville'i, kes on Austraalias puhkusel ning kellele ta tegi telefoni teel abieluettepaneku just sel ajal, kui epideemia inimkonda tabas.

"Cycles" (osad 6–10)[muuda | muuda lähteteksti]

Kolmik hüppab rongile ning satub kummaliselt idüllilisse linnakesse Ohios, mida valitsesid kurjategijad. Nad saavad ainult pisut puhata, kui juba Amatsoonia Tütred ja Yoricki vanem õde Hero ähvardavad linnakese hävitada, kui nad viimset meest elusalt kätte ei saa. Lõpuks Victoria sureb. Amasoonia Tütred ja Hero on trellide taga.

"One Small Step" (osad 11–15)[muuda | muuda lähteteksti]

Kansase osariigis Oldenbrookis ajavad Yorick, agent 355 ja dr Mann taga Iisraeli üksust (mida juhib Alter Tse'elon), et kätte saada kaks meesastronauti, kes sunniti Maale tagasi pöörduma.

"Comedy & Tragedy" (osad 16–17)[muuda | muuda lähteteksti]

Rändnäitlejannade trupp leiab Ampersandi ja rakendavad teda etenduses "Viimne mees".

"Safeword" (osad 1821)[muuda | muuda lähteteksti]

Colorado osariigis Allensparkis teevad agent 355 ja dr Mann Ampersandi korda. Samal ajal sunnib Culper Ringi erruläinud agent 711 Yorickit tundma ellujääjakompleksi.

"Widow's Pass" (osad 22–23)[muuda | muuda lähteteksti]

Queensbrookis on kaheksa hästirelvastatud Arizona naist osariikidevahelise ühenduse läbi lõiganud, tehes dr Manni jõudmise oma California laborisse peaaegu võimatuks.

Need sündmused toimuvad üheksa kuud hiljem kui sündmused osades koondnimega "One Small Step". Kansase osariigis Oldenbrookis on Ciba äsja sünnitanud poisslapse, keda hoitakse valve all, kuni geneetikud kinnitavad, et epideemiast pole enam jälgegi.

"Tongues Of Flame" (osad 24–25)[muuda | muuda lähteteksti]

Yorick jõuab oma kaaslastega lõpuks Californiasse. Yorick lahkub magava dr Manni ja agent 355 juurest, et vaadata läheduses olevat kirikut. Seal kohtab ta Bethi-nimelist tütarlast, kellele ta jutustab sündmustest osades koondnimega "Widow's Pass". Pärast lühikest sugulist vahekorda ähvardavad neid Amatsoonia Tütred. Yorick peletab nad peente seltskondlike trikkidega eemale. Yorick jätab Bethi maha ning jätkab teekonda San Franciscosse.

"Hero's Journey" (osa 26)[muuda | muuda lähteteksti]

Jutustatakse tagasivaates Yoricki õe Hero lugu: epideemia päevast; kuidas temast sai Amatsoonia Tütarde liige; mis juhtus pärast osi koondnimega "Cycles". Selgub, kui tasakaalust väljas ta on.

"Ring of Truth" (osad 27–31)[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast kaks aastat kestnud hulkumist mööda riiki jõuab Yorick San Franciscosse. Dr Mann avastab lõpuks, kuidas Yorick ja Ampersand epideemiast puutumata jäid. Yoricki õde Hero jõuab teda jälitades San Franciscosse. Mängu tuleb uus vastane, kes varastab ravi seisukohast olulise objekti.

"Girl on Girl" (osad 32–35)[muuda | muuda lähteteksti]

Yorick oma kaaslastega hakkab uuesti otsima varastatud Ampersandi. Nad ühinevad merenaiste räpase bandega, mis on teel Austraaliasse vanal kruiisilaeval The Whale. Yorick armub laeva kaptenisse, ning dr Manni ja agent 355 vahel võtab uue pöörde. Endisel Iisraeli Kaitsejõudude kindralstaabi ülemal Alter Tse'elonil õnnestub sõjatribunali alt pääseda, kusjuures kohtunik lastakse maha.