Wildsee (Seefeld)

Allikas: Vikipeedia
Wildsee
Wildsee vaadatuna loodest
Valgla maad Austria, Tirool
Sissevool Haglbach
Väljavool Seebach
Pindala 6,1 ha
Pikkus 650 m
Laius 200 m
Kaldajoone pikkus 1600 m
Suurim sügavus 5,1 m
Maht 78 500 m³
Kõrgus merepinnast 1177 m
Koordinaadid 47° 19′ 20″ N, 11° 11′ 27″ E
Wildsee (Seefeld) (Austria)
Wildsee (Seefeld)

Wildsee, mida aeg-ajalt ka Seefelder Seeks ("Seefeldi järveks") nimetatakse, on järv Austria Seefeldi kuurordi lähedal Gschwandtkopfi (1495 m) jalamil. Selle pindala on 6,1 ha ja maksimaalne sügavus 5,1 m. Suurem osa järvest kuulub Seefeldi vallale, selle lõuna- ja läänekallas on Reith bei Seefeldi osa.

Järve toidavad Haglbach, mis algab Seefelder Jochi sadula alt ja suubub järve kagust, ning Reither Moori raba ja teiste väikeste ojade vesi. Selle valgla on veidi alla 7 km². Järve tühjendab põhjasuunas Seebach, mis suubub Isarisse. Järve idakaldal on väikesed pilliroo- ja lõikheinapeenrad; läänekaldal ulatub järveni segamets. Järvest lõunas on Reither Moori raba, mis on tekkinud Wildsee settimisest, kus kasvavad mägimännid. Lõunakallas ja Reither Moor on looduskaitsealad.

Wildsee andis tõenäoliselt oma nime Seefeldi külale, mida on esmamainitud 1022. aastal. Keiser Maximilian I kasutas seda kalakasvatuseks ja lasi sisse viia silmud, mistõttu kandis järv ka Lampretensee nime. Sel ajal hinnatud delikatessiks peetud kala aretus kestis siiski vaid paar aastakümmet. Täna on Wildsee populaarne suplusjärv kahe rannaga. Limnoloogiliste uuringute kohaselt on toitainete sisaldus järves väike või keskmine. Järve rabalaadse iseloomu tõttu on nähtavus vaid umbes 1-3 m. 2013. aastal klassifitseeriti vee kvaliteet suurepäraseks.

Wildseed ähvardab Haglbachi toodud setete tõttu mudastumine. Tulevikus kaevatakse Innsbrucker Straßest ida poole setete kinnipüüdmiseks tiik. Kaalutakse ka järve laiendamist.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]