Wartislaw X

Allikas: Vikipeedia

Wartislaw X (1435 – 17. detsember 1478) oli Pommeri hertsogi Wartislaw IX ja selle naise Sophia teine poeg.

Wartislaw oli kaks korda abielus. 5. märtsil 1454 abiellus ta Pommeri-Stettini hertsogi Joachim II "Noorema" lese ja Brandenburgi markkrahvi Johanni tütre Elisabethiga. Naine suri 1465. aasta alguses. Nad said kaks poega: Swantibor V ja Ertmar, mõlemad surid 1464. aastal noorena katku.

Wartislawi teine naine oli Mecklenburgi hertsogi Heinrichi tütar Magdalena. See abielu jäi lastetuks.

1458. aastal suri Wartislawi isa ning tema ja ta vanem vend Erich II hakkasid Pommerit üheskoos valitsema. Nad sattusid kiiresti vaidlusesse pärandi ning Pommeri-Stolpi ja Pommeri-Rügenwalde järgluse üle. Erich oli abiellunud hertsog Bogislaw IX tütre Sophiaga ja tahtis pärast viimase Taga-Pommeri hertsogi Erik Pommerist surma 1459. aastal Taga-Pommerit üksi valitseda. Wartislaw tahtis Taga-Pommerit üheskoos valitseda, samas kui Brandenburgi kuurvürst Friedrich II nõudis Taga-Pommerit oma hoolealuse alaealise Pommeri-Stettini hertsogi Otto III nimel.

1464. aastal suri Otto III katku. Tema surmaga hääbus Pommeri dünastia Stettini liin. Seejärel väitis Friedrich II, et Pommeri-Stettin oli Brandenburgi täielik lään ja et see peaks tagasi Brandenburgile minema, samas Erich II ja Wartislaw leidsid, et Pommeri-Stettin peaks minema Pommeri dünastia elusolevale liinile. See viis konfliktini, mis on tuntud kui Stettini pärilussõda. Wartislaw X näitas ennast kui Hohenzollernite lepitamatut vastast. Tema esimene naine Elisabeth, kes oli ka ise Hohenzollern, jättis ta maha ja Hohenzollernid kasutasid seda laskemoonana nende propagandasõjas Pommeri hertsogite vastu. Wartislawi leppimatuse tõttu oli kompromiss Hohenzollernitega võimalik alles pärast tema surma. 1479. aastal rääkis tema vennapoeg Bogislaw X läbi Prenzlau rahu. See leping kinnitas kokkuleppe 1472. aastast, mille Wartislaw oli heaks kiitnud. Võtmepunktideks olid, et Wolgasti hertsogitel lubati pidada Pommeri-Stettinit, kuid nad pidid leppima sellega, et nad olid Brandenburgi vasallid ja hoidsid Pommerit läänina. Wartislawi vastuseis oli suunatud peamiselt selle viimase sätte vastu. Pärast Wartislawi surma taasühendas Bogislaw X kogu Pommeri ja valitses hertsogkonda peaaegu 50 aastat. Lõpus vaidlustas ta ka edukalt Pommeri staatuse kui Brandenburgi lääni. Bogislawi pojad Georg I ja Barnim XI lahendasid selle küsimuse lõplikult 1529. aasta Grimnitzi lepingus.

Wartislaw suri 1478. aastal ja maeti Neuenkampi kloostrisse, mis hiljem kujunes Franzburgi linnaks.

Eelnev
Wartislaw IX
Pommeri hertsog
1458-1478
koos Erich II
Järgnev
Bogislaw X