Virvyčia

Allikas: Vikipeedia
Virvyčia jõgi
Virvyčia jõgi Mažeikiai rajoonis
Virvyčia jõgi Mažeikiai rajoonis
Virvyčia jõgi Mažeikiai rajoonis
Lähe Biržulis
Suubub Venta jõgi
Valgla maad Leedu
Valgla pindala 1144 km²
Pikkus 131,10 km
Lang 0,85 m/km
Vooluhulk 9,93 m³/s
Parempoolsed lisajõed Patekla, Rešketa

Virvyčia ( ka Virvytė) on jõgi Leedus Žemaitijas, Venta jõe vasakpoolne lisajõgi.

Jõe pikkus on 131,1 km ja valgla on 1144 km², jõe lang on 0,88 m/km. Varduva suubub Ventasse 182,5 kilomeetri kaugusel selle suudmest.

Virvyčia algab Šilalė rajoonist Laukuva alevi lähistelt Biržulise järvest. Jõgi kannab ülemjooksul Varnelė nime. Varniai all suubub jõgi Lūkstase järve; sellest alates kannab jõgi Virvyčia nime. Edasi voolab jõgi läbi Telšiai rajooni, läbides Janapolėt, Biržuvėnaid ja Tryškiaid. Viimase juures asub jõel ka 1951. aastal rajatud hüdroelektrijaama juures suurim pais. Seejärel voolab jõgi Akmenė rajooni ja Mažeikiai rajooni piiril, läbides Kairiškiai küla. Jõgi suubub Ventasse Mažeikiai rajoonis 224 kilomeetri kaugusel selle suudmest.

Virvyčia läbib ülemjooksul Varniai regionaalparki, alamjooksul aga Venta regionaalparki. Org on ülemjooksul 50–60, alamjooksul aga 800 meetrit lai. Jõgi ise on ülem- ja keskjooksul 4–12 meetri laiune, alamjooksul aga 30 meetri laiune. Virvyčial asub 13 vesiveskit ja kuus hüdroelektrijaama. Jõe kaldal asub kolm linnamäge, ka asub Biržuvėnais jõe kaldal mütoloogias kajastatud Laumės pėda allikas.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]