Vikipeedia:Tartu Ülikool/Väljendusõpetus/Harjutus

Allikas: Vikipeedia

Loo endale kasutaja alamlehekülg pealkirjaga "Kasutaja:Sinu kasutajanimi/harjutus" ja lisa sinna allolev "lähtetekst".

Ülesande sisuks on lähteteksti keeleline parandamine ja vastavusse viimine Vikipeedia vormistusreeglitega ning esmase kogemuse hankimine seoses muudatuste tegemisega Vikipeedia keskkonnas.

Lähtetekst[muuda lähteteksti]

Esimese alla kuuluvad näiteks Rahvusvahelise Orjenteerumisspordi Föderatsiooni (IOF) Keskkonna komisjoni poolt koostatud rapordid mille eesmärk oli nende väheste ökoloogide arvamuse ümber lükkamine kes nägid orjenteerumist kui potensiaalselt floorat ja faunat kahjustavat tegevust ning tõestamine et kuigi on tegemist radasid mittekasutava ja sageli suurte osavõtjate arvuga spordi üritusega, on orienteerumise ökoloogiline mõju tühine (Parker 2010). Osundatud raport toob näiteid orjenteerumisele omastest karakteristikutest, mis vähendavad spordiala ökoloogilist mõju. Nendeks on:

  • hajutatus ruumis – orjenteerumisrajad peavad arvestama erinevate osalejate võimeid ning see tõttu moodustakse neid ühe ürituse jaoks mitmeid, vähendades radade hajutamisega ka koormust loodusele
  • hajutatus ajas – kuna võistlejatel on erinevad stardiajad soodustab see erinevate jooksuradade valikut ning seeläbi vähendab tallamisega tekitatud kahju
  • lühi ajaline tegevus – orjenteerumisradu kasutatakse mitmekordselt lühikese ajavahemiku jooksul harva ja ka võistlused ise kestavad suhteliselt lühikest aega mis tõttu kahju loodusele ei ole nii suur ning võimalus vegetatsioonil taastuda ja loomadel oma elupaikadesse tagasi pöörduda on olemas
  • pelgu paigad suurematele loomadele – orjenteerumise heaks tavaks on radade planeerimisel mõelda ka sellele, kuhu suuremad loomad saaksid varjuda ning luua rajad nendest aladest võimalikult kaugele
  • tundlike alade vältimine – kui tundlikest aladest on planeeriaid teavitatud, on võimalik rajameistritel nendega ka arvestada ning nendesse sisenemist osalejatele aladest teavitamata, ära hoida.
Loo enda kasutaja alamleht.
"Kasutaja:Sinu kasutajanimi/harjutus", kus "Kasutaja:Sinu kasutajanimi" märgib Sinu kasutajalehekülge ning "/harjutus" esitab alamlehe nime. Ära veel salvesta.
Korrigeeri teksti sõnastust ja lisa siselingid.
Lähtetekst on keeleliselt parasjagu jube. Sinu võimuses on seda parandada.
Vikivormistuse aluseks on linkimine: nõnda viidatakse teistele Vikipeedia artiklitele, tuuakse sisse välislingid, lisatakse pildid ja liidetakse artiklid teiste keeleversioonide sama mõistet käsitlevate artiklitega.
Lingi tegemiseks tuleb mõiste põhiosa ümbritseda topeltnurksulgudega. Näiteks kirjutades redigeerimislehel, et "olulised [[mõiste]]d tuleks [[hüperlink|linkida]]", siis on see artiklis nähtav kujul "olulised mõisted tuleks linkida".
Viita vikipäraselt.
Viited lisatakse <ref>märgete</ref> vahele ning nad ilmuvad artikli lõppu viidete alajaotusesse, kui seal kasutada malli {{Viited}} (ehk <references/>). Katseta seda lähtetekstis esineva viitega ("(Parker 2010)" → "<ref>Parker 2010</ref>"). Korrektse viitamise puhul peaks olema esitatud küll juba kogu viide, kuna ref-märgete vahel olev paigutub artikli lõppu.
Lisa teksti juurde pilt.
Otsi Commonsist sobilik foto ja lisa see teksti juurde kujul [[Pilt:Pildinimi.JPG|pisi|Pildi kirjeldus]].
Vaata eelvaadet ja salvesta valmis lehekülg.
Lehekülje eelvaadet saad vaadata redigeerimiskasti all oleva nupu "Näita eelvaadet" abil. Kui lehekülje sisu ei ole päris selline nagu sooviksid, siis muuda seda ja vaata uuesti eelvaadet. Salvesta sisu alles siis, kui kõik on sulle meelepärane.