Vikipeedia:Tallinna Ülikool/Loodusteaduste bakalaureusetöö seminar

Allikas: Vikipeedia

See on TLÜ Loodus- ja terviseteaduste instituudis 2017. a sügissemestril toimuva aine MLL6110 Bakalaureusetööde seminar töölehekülg. Siia lehele lisa enda kasutaja alamlehe link.

Lisa link ja selle järele oma allkiri. Selleks trüki sisse järgnev tekst: # Eesnimi Perekonnanimi Kasutaja:Kasutajanimi/Artikliteema. Vajuta ülevalt "Muuda lähteteksti" ja näed näidist, kuidas Marko seda teinud on.
  1. Marko Vainu Kasutaja:Marko.Eesti/Savalduma karstiala Marko.Eesti (arutelu) 9. november 2017, kell 15:21 (EET)[vasta]

Aine raames koostatud artiklid:

  1. Kelli Niitsoo - Mütsik
  2. Kelli Niitsoo - Vahtramütsik
  3. Kelli Niitsoo - Sinimütsik
  4. Karoliina Roots Alfamitmekesisus
  5. Karoliina Roots Bioinformaatika

Alustamine[muuda lähteteksti]

Selleks, et oleks võimalik artikliga rahulikult ja segamatult toimetada, loo see enda kasutaja alamlehele. Selleks kirjuta allolevasse kasti (Kasutaja:Sinu kasutajanimi/Artiklinimi), kus "Kasutaja:Sinu kasutajanimi" märgib Sinu kasutajalehekülge ning "/Artiklinimi" esitab alamlehe nime.

Võimaldamaks teistele selle leidmist, lisa kindlasti artiklile viitav link vastavale õppeainelehele (vt üleval).

Teemat valides pööra tähelepanu juba Vikipeedias olevale sisule. Kui sel teemal on korralik artikkel, siis vali midagi muud. Vaata ka seda, mida teised on valinud ja ära teemat korda.

Artikli koostamine[muuda lähteteksti]

Kui Vikipeedias on juba midagi olemas, siis ära alusta nullist, vaid kopeeri selle artikli tekst oma alamlehele ja täienda-paranda seda.

Artikli koostamisel oleks igati kasulik abiks võtta spikrit ja tutvuda artiklite kvaliteedikriteeriumitega. Eeskujuks sobivad hästi head artiklid (nt andesiit, hall nulg ja Mart Saar) ning A-klassi artikleid.

Artikli tekst peab olema entsüklopeediline ning kindlasti ei tohi kopeerida teiste autorite loodut (plagiaat ehk loomevargus on lubamatu).

Artikli sisu võib vabalt koostada alguses väljaspool Vikipeediat, oma arvuti tekstidokumendis. Selle alamlehele salvestamise ning vastavalt nõuetele vormindamise saab jätta lõppu (aga arvesta, et selleks kulub ka veidi aega). Enne salvestamist kasuta kindlasti "Näita eelvaadet" nuppu ja salvesta alles siis, kui artikli sisu ja väljanägemisega rahule jääd.

Vormistamine on lihtne, see seisneb suuresti ainult siselinkide ja allikaviidete korrektsel viisil lisamises.

Ülesande saab sooritatuks lugeda ainult siis, kui artikkel on avaldatud (ehk jõudnud artiklinimeruumi).

Artikli mustandi loomine oma tekstidokumenti[muuda lähteteksti]

Artikli sisu võib vabalt koostada alguses väljaspool Vikipeediat, oma arvuti tekstidokumendis. Selle alamlehele salvestamise ning vastavalt nõuetele vormindamise saab jätta hilisemaks. Tekstidokumenti artikli mustandit koostades pane tähele:

  • Pööra tähelepanu juba Vikipeedias olevale sisule. Kui Sinu teemal on artikkel juba olemas, siis kopeeri selle artikli tekst ja täienda-paranda seda.
  • Artikli alguses on pealkiri paksus kirjas, millele järgnevad n-ö definitsioon ja sissejuhatus (vt teiste Vikipeedia artiklite algusi).
  • Liigenda artikkel peatükkideks.
  • Viita alati, kui kasutad kirjandus- ja andmeallikaid. Kasuta endale mugavat viitamissüsteemi, mis oleks artikli üleslaadimisel kergesti hoomatav, nt numbrilist viitamist.
  • Viimane peatükk on "Viited". Selle järele võib tulla peatükk "Välislingid". Need "viitavad tavaliselt kõnealuse isiku või organisatsiooni enda kodulehele ja autoriteetsete andmebaaside või kogumike sissekannetele, mis on täielikult pühendatud artikli teemale".

Tähtajad ja nõuded[muuda lähteteksti]

Artikkel tuleb enda kasutaja alamlehel esitada hiljemalt 18. jaanuaril 2018. Artikli tutvustamine toimub Integreeritud loodusteaduste õppekaval 22. jaanuaril algusega kell 12.15 ning Bioloogia õppekaval 23. jaanuaril algusega kell 12.15.

Korraliku teksti loomine nõuab palju aega. Arvesta sellega ning alusta varakult!

Koostatud artikkel peab olema pikkuselt vähemalt 12000 tähemärki (tühikutega). Tähemärkide arvu sisse ei lähe vormistus ja viited. Samas ei tohi unustada kvaliteeti. Tähemärkide arvu jälgimisest olulisem on artikli enda ülevaatlikkus. Võib koostada ka kaks kuni 6000 tähemärgiga artiklit, kui ühe märksõna kohta pika artikli koostamine oleks ebaotstarbekas.

Tekkinud küsimustele võib leida vastused juhendist. Sealt saad vaadata ka seda, kuidas on mõni konkreetne artikliosa vormistatud, kuidas lisada viiteid ja pilte ning mil viisil sisestada tabeleid.

Siinse lehekülje arutellu on oodatud otseselt aine korraldust puudutavad päringud.

Arutelulehekülgedel palun allkirjastage oma kommentaar, kasutades nelja tildet (~~~~), et oleks näha, kes selle kommentaari kirjutas. Allkiri tekib nelja tilde kasutamisel automaatselt pärast lehe salvestamist.

Abimaterjalid[muuda lähteteksti]