Vikipeedia:Nädala artiklid/30 (2009)

Allikas: Vikipeedia
Wojciech Żywny portree. 1829.
Wojciech Żywny portree. 1829.

Wojciech Żywny (ka Wojciech Adalbert Żywny; tšehhipäraselt Vojtěch Živný; 13. mai 1756 Böömimaa, Mšeno21. veebruar 1842) oli tšehhi päritolu Poola viiuldaja, pianist ja helilooja.

Ta õppis Jan Křtitel Kuchaři juures klaverit ja viiulit ning harmooniat ja kontrapunkti. Oma õpetajalt omandas ta Johann Sebastian Bachi muusika hea tundmise ja armastuse selle vastu. Żywny hindas väga ka Joseph Haydni, Wolfgang Amadeus Mozarti, Johann Nepomuk Hummeli ja Ignaz Moschelesi muusikat.

18. sajandi lõpus läks ta Poolasse ja töötas muusikaõpetajana vürstide Sapiehade mõisas. Seejärel kolis ta Varssavisse, kus ta omandas peagi hea klaveriõpetaja maine, kuigi ta ise oli pigem viiuldaja.

Tal käisid pidevalt õpilased. Aastatel 18161822 oli ta Frédéric Chopini esimene professionaalne klaveriõpetaja. Chopin tuli tema juurde kuueaastaselt ning Żywny sai peagi aru, et tal on tegu väljapaistva õpilasega. Ta pani rõhku distsipliinile ja õpetas Johann Sebastian Bachi, keda ta hästi tundis, ning Viini heliloojate Haydni, Mozarti ja Hummeli aga ka poola heliloojate Ogiński ja Kurpiński teoseid. Loe edasi ...Arhiiv