Vikipeedia:GLAM/Kynnap/6

Allikas: Vikipeedia
Lugu 1   Lugu 2   Lugu 3   Lugu 4   Lugu 5   Lugu 6   Lugu 7   Lugu 8   Lugu 9   Lugu 10    

Mälestussammaste taastamine[muuda lähteteksti]

1918–1920 aset leidnud Vabadussõda oli Eesti omariikluse esimesteks tuleristseteks, kus verinoor riik pidi relv käes astuma vastu kahele suurvõimule. Võidukalt lõppenud relvakonflikt on siiani üks Eesti riigi suurimaid saavutusi, mille tähistamiseks ning langenud sõdurite mälestuseks püstitati 1920ndatel sadu väiksemaid ja suuremaid mälestussambaid ja -monumente. Nõukogude okupatsiooni tulekuga, eemaldati aga järk-järgult kõik Vabadussõja võitu tähistanud mälestusmärgid.

Ühiskondlike ja poliitiliste olude muutumisega sai 1988. aasta teises pooles alguse aktiivne Vabadussõja mälestussammaste taastamine, mis sai veel suurema hoo sisse 1989. aastal. Nende taastamine kestab tänini ja lisaks on lisandunud ka täiesti uusi mälestussambaid ja -märke. Järgnevatel piltidel on näha Vabadussõjas hukkunutele mälestussamba taasavamine Kosel 17. juunil 1989.

Kuigi Künnap on pärit Kõue külast, siis peagi kolis ta pere Vilamale ning koolis käis ta nii Palveres kui ka Kosel. Edasine elu viis Künnapi küll Tallinna, aga 1989. aasta suvel algul lõpetasid tema õe lapsed Kose Keskkooli nii oli võimalik selle kõrvalt üle vaadata ka sealse Vabadussõja mälestussamba taasavamist. Piltidel on näha ka teleajakirjanik Ain Allas, kes oli Künnapi koolivend ning elab siiamaani Kose alevikus.

Kust leiab veel Eesti Vabadussõjas langenute mälestussambaid? Seda saab näha siit.

Edasi