Vikipeedia:GLAM

Allikas: Vikipeedia
GLAM wiki
GLAM wiki

Vikipeedia eesmärgiks on muuta vabalt kättesaadavaks kõik olulised inimteadmised ja teha seda entsüklopeedilises vormis. Teabe kogumise, korrastamine ja kättesaadavaks muutmisega tegelevad aga ka erinevad mäluasutused ning sellest ühisosast tulenevalt püütakse Vikipeedia poolelt otsida nende asutustega erinevaid koostöövõimalusi. See töövaldkond on tuntud lühendi GLAM all, mis on tuletatud erinevate mäluasutuste tüüpide esitähtedest (galleries, libraries, archives, and museums).

Eestis aitab seda koostööd vahendada MTÜ Wikimedia Eesti. Meil toimub aktiivsem koostöö teiste seas näiteks Tartu Kunstimuuseumi ja Eesti Loodusmuuseumiga.

Virtuaalnäitused Vikipeedias[muuda lähteteksti]

Teisi näiteid[muuda lähteteksti]

Eestikeelse Vikipeedia 17. sünnipäeva tähistamine Eesti Loodusmuuseumis
Muuseumi püsiekspositsiooni ja ajutiste näituste vahendusel saab külastajate ette tuua vaid murdosa sellest, mis peitub muuseumi varakambris ehk hoidlas. Aga me soovime inimestele näidata palju rohkem, kui näitusesaali mahub. Ja selle tarbeks me digiteerimegi oma kogusid ning teeme need võimalikult kättesaadavaks. See, et meie digiteeritud kogud nüüd ka Vikipeedias on, tõstab nende nähtavust veelgi.
– Eesti Loodusmuuseumi geoloogia osakonna juhataja Sander Olo, Eesti Loodusmuuseumi geoloogilised kogud on nüüd Vikipeedias kättesaadavad
Muuseum on nii haridus- kui ka meelelahutusasutus – Vikipeedia harmoniseerib sellega hästi. Läbi teadmiste, ka pildiliste teadmiste levitamise on võimalik avalikkusele muuseumit tutvustada.
– Merli-Triin Eiskop, Intervjuu Merli-Triin Eiskopiga
Kui Vikipeedia kogukond liigutas pildid Smithsoniani Flickr Commonsi kontolt ühtlasi Wikimediasse, siis tõstis see tohutult kogude nähtavust veebiotsingu tulemustes. Ainuüksi Smithsoniani arhiivi puhul kogusid pildid Wikimedia Commonsis miljon korda nii palju vaatamisi kui arhiivi enda kodulehel.
– Effie Kapsalis, The Impact of Open Access on Galleries, Libraries, Museums, & Archives Lk 11–12