Vikipeedia:GLAM/Kynnap/3

Allikas: Vikipeedia
Lugu 1   Lugu 2   Lugu 3   Lugu 4   Lugu 5   Lugu 6   Lugu 7   Lugu 8   Lugu 9   Lugu 10    

Öised laulupeod[muuda lähteteksti]

Tallinna vanalinnapäevade ajal toimusid 1988. aastal öised laulupeod, kus noored käisid igal ööl 6. juunist 13. juunini koos laulmas. Sama aasta 11. septembril peeti lauluväljakul ka Eestimaa Laul, kus esitati poliitilisi nõudmisi ja kuulati isamaalisi laule. Isamaaliste laulude esitamine mängis tollases protestiliikumises olulist osa ning selle järgi tunneme ka seda ajajärku laulva revolutsioonina.

Öölaulupidude korraldamine oli suurim ning ühtlasi populaarseim protestivorm valitseva riigikorra ja süsteemi vastu, mida 1980ndate lõpus eesti rahvuslikud jõud korraldasid. Eelkõige seisnes nende olulisus rahva seas ühtekuuluvustunde tekitamine, mis omakorda oli eelduseks järgnevatele murrangulistele poliitilistele sündmustel, kusjuures suur osa laulupidudest osa võtnutest olid noored.

Esimese öölaulupeo põhiline organisaator Enno Selirand kutsus Künnapit eraldi sinna pildistama. Kokku jõudis ta öölaulupidudel käia enda mäletamist pidi kas kaks või kolm korda ning nõnda on ka järgnevad pildid mitmest eri õhtust.

Edasi