Tyra Banks

Allikas: Vikipeedia
Tyra Banks
Sünninimi Tyra Lynne Banks
Sünd 4. detsember 1973
Sünnikoht Los Angeles, California, USA
Pikkus 1,78 m
Kaal 58 kg[viide?]
Silmavärv roheline
Juuksevärvus pruun
Loomulikud rinnad jah
Rahvus ameeriklane
Koduleht ametlik koduleht

Tyra Lynne Banks (sündinud 4. detsembril 1973 Californias Inglewoodis) on USA avaliku elu tegelane ja endine supermodell.

Tema isa Donald Banks oli arvutikonsultant, tema ema Karolyn oli NASA fotograaf ja moetöötaja. Vanemad lahutasid 1980, kui Tyra oli 6-aastane. Sellegipoolest jäid vanemate suhted, samuti Tyra suhted oma 5 aastat vanema venna Deviniga sõbralikeks. Hiljem abiellus Karolyn Clifford Johnsoniga.

Tyra käis John Burroughsi põhikoolis ja lõpetas 1991 Los Angeleses Patuta Südame keskkooli (Immaculate Heart High School). Ta õppis Lõuna-California Ülikoolis ja California ülikoolis teleprodutsendiks.

Modellitööga alustas ta 11. klassis. Hiljem töötas ta Pariisis mannekeenina. Juba tema esimesel töönädalal olid disainerid temast sedavõrd võlutud, et temaga tehti leping 25 moesõu peale, mis oli uustulnuka jaoks enneolematu.

Modellina on ta töötanud lugematu hulga ettevõtete ja kampaaniate heaks. Ta on esinenud ajakirjade Vogue, Harper's Bazaar, Cosmopolitan ja Elle esikaanel. Ta on esimene tumedanahaline, kes ilmus ajakirjade GQ ja Sports Illustrated Swimsuit Issue kaanel. Piimavuntside kampaanias reklaamis ta piima joomist. 1997 pälvis ta VH1 tiitli aasta supermodell. Samal aastal sai ta esimeseks tumedanahaliseks, kes esines Victoria's Secreti kataloogi kaanel.

Modellinduse kõrvalt avaldas Banks 1998 raamatu "Tyra's Beauty, Inside and Out". Raamatut reklaamiti vahendina, mis aitab naistel nende loomulikku ilu võimalikult hästi välja tuua. Banksi ise esindab samuti nii-öelda loomulikku ilu, näiteks pole ta lasknud teha rinnaoperatsioone.

Banks on esinenud hulga muusikavideotes, millest tuntuimad on Michael Jacksoni "Must ja valge", Tina Turneri "Love Thing" ja George Michaeli "Too Funky" (koos Linda Evangelistaga).

2004 laskis ta ise samuti välja singli "Shake Ya Body", mida näidati "Ameerika supermodellide" teisel hooajal, kuid video osutus täielikuks ebaõnnestumiseks ja Banks loobus lauljana uuesti üritamast.

Tema viimane ülesastumine modellina toimus 2005 Victoria's Secreti moesõul. Seejärel loobus ta modellindusest, keskendumaks telekarjäärile. Ta on tuntud saatejuhina ja kohtunikuna tõsielusaatest "Ameerika supermodellid". Ta on päevase vestlussaate "The Tyra Banks Show" saatejuht.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]